Qualcommov novi prvak Snapdragon 821

Matej Huš

11. jul 2016 ob 23:31:16

Proizvajalci mobilnih telefonov pripravijo novo inačico ali celo več vsako leto, medtem ko proizvajalci procesorjev temu noremu tempu ne morejo slediti z revolucijami vsako leto. Novosti vseeno pridno prihajajo, le da se napredek pač meri v odstotkih. Isto velja tudi za Qualcommov nov procesor Snapdragon 821, ki prinaša približno 10 odstotkov več zmogljivosti kakor Snapdragon 820.

Pohitritev je posledica višjega takta, saj bo štirijedrnik Snapdragon 821 tiktakal z 2,4 GHz, medtem ko je Snapdragon 820 tekel pri 2,2 GHz. Zapisano velja za hitrejši jedri Kryo, medtem ko bo počasnejši par tiktakal z 1,8 GHz ali 2,0 GHz, kar je še vedno več od 1,6 GHz v stari verziji. Ob tem Qualcomm poudarja, da novinec ne bo nadomestil starega procesorja, temveč ga bo dopolnil. To z drugimi besedami verjetno pomeni, da bosta še lep čas v proizvodnji oba. Koliko bo Qualcomm navil grafično jedro Adreno 530, še niso razkrili - verjetno na okoli 650 MHz. Ostale komponente (npr. X12 LTE) bodo ostale enake.

Ključno vprašanje je, kje bomo Snapdragon 821 najprej ugledali. Qualcomm ni omenjal nobenih konkretnih imen, zato lahko le špekuliramo, da utegne biti to novi Nexus ali pa mogoče Asus ZenFone 3. Karkoli že to bo, naprave z novim čipom pridejo še letos.