Dell ima dosti Androida

Matej Huš

4. jul 2016 ob 06:26:54

Dell se je odločil, da bo nehal proizvajati tablične računalnike, na katerih teče Androida. Ker je konkurenca huda, marže pa nizke, ne bomo več videli novih tablic iz družine Venue. Kot je povedal tiskovni predstavnik iz Della, je trg v tem segmentu zasičen. Ob tem seveda velja poudariti, da Dell nikoli ni bil posebej velik igralec na Androidnem trgu, saj je poleg družine Venue njegov edini Androidni izdelek le še miniaturni računalnik Wyse Cloud Connect, ki se tudi poslavlja.

Manj pa bodi lastniki Dellovih tablic Venue navdušeni nad dejstvom, da tudi za obstoječe izdelke nadgradenj ne bo več. To je eden največjih problemov ekosistema Andriod, saj so uporabniki popolnoma odvisni od dobre volje proizvajalcev naprave, da nove verzije in popravke, ki jih izda Google, prilagodijo in jim omogočijo namestitev.

Dell je sporočil, da se bodo v večji meri umaknili s trga tablic in prestopili na večnamenske, kombinirane naprave (2-in-1). Razlog je enak - preslaba prodaja in prenizke marže, da bi bil to dobičkonosen posel za Dell, saj se nekako ne uspejo prebiti v najdražji cenovni razred, kjer so premije višje. To pomeni, da se Dell osredotoča na ekosistem Windows, kjer bodo ostali prisotni s svojimi prenosniki in hibridnimi prenosniki/tablicami (2-in-1). Poleg tega ima Dell v rokavu še nekaj chromebookov, ki pa ne poganjajo Androida, temveč Chrome OS.

Zanimivo je, da Dell ni osamljen v svojih opažanjih, da tablice očitno ne bodo tista revolucija, ki so jo od njih številni pričakovali. Tudi Hewlett-Packard krči svoj nabor poceni Androidnih tablic, podobno pa počne tudi Lenovo. Glavni igralci na tem trgu ostajajo Apple, Samsung in Amazon.