Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone

Matej Huš

2. jul 2016 ob 15:37:34

Redka je računalniška strojna oprema, ki se uspešno upira zobu časa in tudi po desetletju ostaja skoraj tako priljubljena kot ob izidu. Seveda pogosto najdemo zelo stare sisteme, še posebej v kakšnih podjetjih ali javnem sektorju, a ti so tam ostali zato, ker bi bila nadgradnja predraga, prezapletena ali kaj podobnega, ne pa ker bi se tovrstni sistemi še vedno prodajali. Potem pa je tu brezžični usmerjevalnik WRT54GL.

Dobro desetletje star kos strojne opreme se še vedno prodaja v nezanemarljivih količinah in proizvajalcu Linksys še vedno vsako leto navrže lepe denarje. Točnih številk Linksys ne razkriva, še vedno pa z njim zaslužijo več milijonov, je dejal Vince La Duca iz Linksysa. V 14 letih so prodali 31 milijonov usmerjevalnikov iz družine WRT54G, izmed teh pa je WRT54GL edini, ki je še vedno na prodaj. In omenjeni Linksysov usmerjevalnik nima podpore za 802.11n ali 802.11ac, uporablja zgolj nasičeno frekvenco 2,4 GHz in ne zmore več kot 54 Mb/s, ob tem pa še vedno stane 40-50 evrov, kar je več od številnih novih usmerjevalnikov s širšim naborom funkcij.

La Duca pravi, da bodo WRT54GL proizvajali in prodajali, dokler ga bodo ljudje kupovali. Kako dolgo bo trajalo in predvsem kje tiči razlog, pa niti Linksysu ni jasno. Usmerjevalnikov je veliko, zanesljivih pa ne tako zelo veliko. WRT54GL si je ustvaril renome kot eden najbolj zanesljivih. Ena izmed pomembnih lastnosti je gotovo odprtost, saj lahko nanj naložimo alternativni firmware, s čimer lahko že tako ali tako soliden kos strojne opreme precej izboljšamo. Moderni usmerjevalniki, ki podpirajo odprtokodne firmware, so dražji. Problem je tudi FCC-jeva regulativa, ki zapoveduje prepoved uporabe naprav v pasu 5 GHz izven tovarniških parametrov. Večina proizvajalcev je to interpretirala tako, da so onemogočili nalaganje alternativnega firmwara. WRT54GL pa deluje na 2,4 GHz, zato ga to ne omejuje, odprtokodna skupnost pa je živahna in redno posodablja alternative firmware, ki iz usmerjevalnika iztisnejo največ.

Ob tem je zanimivo, da WRT54GL skorajda sploh ne bi bilo. Ko je Cisco kupil Linksys leta 2003, so Linuxov firmware na usmerjevalnikih zamenjali s platformo VxWorks, kar je skoraj popolnoma onemogočilo nadgradnje. Po številnih pritožbah skupnosti je WRT54G leta 2005 spet izšel z Linuxom, od tod tudi ime - WRT54GL (Wireless RouTer 54 Mb/s 802.11g Linux). Ostalo je zgodovina.