Velik porast števila izsiljevalskih virusov

Matej Huš

3. jun 2016 ob 09:49:39

Čedalje več opozarjanja na izsiljevalske viruse (ransomware) niso prazne marnje, saj nova statistika kaže, da kar 93 odstotkov zlonamerne elektronske pošte prejemnike poizkuša okužiti z izsiljevalskimi virusi. Podatki veljajo za marec in kažejo na skokovit porast v primerjavi z decembrom, ko je bil njihov delež 56-odstoten, medtem ko je bil pred letom dni zgolj 10-odstoten. Rast kažejo tudi absolutne številke. V prvem letošnjem četrtletju je bilo poslanih 6,3 milijona zlonamernih elektronskih sporočil, kar je osemkrat več kot četrtletje pred tem.

Razlog za tako hud porast števila tovrstnih napadov je preprost. Izsiljevalski virusi so postali lahko dostopni in napadalcem ponujajo hiter in obilen izkupiček. Od posameznika namreč zahtevajo ravno toliko, da ta še plača (tipično nekaj sto dolarjev), kar se ob več tisoč okužbah hitro nabere v resne številke. Najpopularnejša virusa sta Locky in TeslaCrypt, a se moda hitro menja. TeslaCrypt je od marca do danes že irelevanten, velike večine virusov pa nikdar ne premagajo.

Poleg tega se povečuje tudi število mehko ciljanih (soft targeting) elektronskih sporočil. To pomeni, da gre za približno profiliranje prejemnikov; ne prejmejo jih vsi zaposleni v podjetju niti zgolj direktor, temveč manjša skupina ljudi, vsako sporočilo pa je deloma prilagojeno prejemniku (recimo z nagovorom). To povečuje verjetnost, da ga bo tarča tudi odprla.