Intercept začel objavljati originalne Snowdnove dokumente

Matej Huš

18. maj 2016 ob 01:24:04

Ko je Edward Snowden pred tremi leti zbrane dokumente iz NSA predal Guardianovemu novinarju Glennu Greenwaldu, so se v časnikih začele objave člankov o razkritjih, ki so sledila iz teh dokumentov. Razen zelo redkih izjem sta Washington Post in The Guardian objavljala članke in zgodbe, nikoli pa serij originalnih dokumentov. Sedaj je končno tako daleč, da bo The Intercept, kamor se je vmes preselil Greenwald, začel objavljati prve skupke originalnih dokumentov.

To je razumljivo, saj se Snowden ni želel zaplesti tako globoko kot Bradley Manning, ki je podatke nekritično odložil na Wikileaks, od koder so bili večinoma necenzurirano na voljo vsem. Snowden se je odločil za odgovornejše razkritje prek uglednih novinarskih hiš, ki so preverile verodostojnost dokumentov in poskrbele, da objavljeni dokumenti niso mogli škodovati posameznim zaposlenim v NSA ali ogrožati nacionalne varnosti. Časniki pa so zgodbe objavljali postopoma, saj pregled in analiza dokumentov trajata, prav tako pa je za maksimalno vidnost treba poskrbeti, da vsega skupaj ni preveč naenkrat.

The Intercept je objavljanje surovih dokumentov včeraj začel s številkami internega glasila NSA SIDtoday, ki so bile objavljene med marcem 2003 in junijem 2003. Prenese si jih lahko vsakdo, časnik pa poziva novinarje, raziskovalce in druge zainteresirane stranke, naj jih preverijo in sporočijo, če so v njih našli še kakšne objave vredne zgodbe, ki jih osnovna Interceptova zgodba o vojni v Iraku in zaslišanju v Guantanamu ne vključuje. Dokumenti so sicer mestoma počrnjeni, in sicer da ne bi ogrozili posameznikov. Sledilo bo še več takih paketov dokumentov.