Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Matej Huš

16. maj 2016 ob 00:51:38

Serijo mednarodnih tekmovanj iz znanja naših najboljših dijakov kot je v navadi vsako leto odpira Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je letos od 7. 5. do 14. 5. potekala v Tartuju in Talinu v Estoniji. Slovenija je letos dosegla zgodovinski uspeh, saj je ena ekipa osvojila zlato medaljo, druga pa srebrno medaljo. To je prva slovenska zlata medalja v desetletni zgodovini tega tekmovanja.

Zlato ekipo so sestavljali Urban Duh, Luka Govedič (oba II. gimnazija Maribor) in Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), ki je dosegla 81 odstotkov točk in dosegla odlično 4. mesto med 46 ekipami. Srebro je osvojila ekipa, v kateri so tekmovali Vid Kermelj, Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka) in Gregor Igličar (Gimnazija Kranj). Prvo mesto je osvojila ekipa Nemčije, druga je bila Portugalska, tretja pa Slovaška.

EUSO je tekmovanje v integriranem znanju biologije, kemije in fizike ter eksperimentalnih veščin za dijake 1. in 2. letnikov, ki zaradi tega služi kot nekakšna generalka za velike specialistične olimpijade v višjih letnikih. Na njem sodelujejo države članice EU, vsaka s po dvema tričlanskima ekipama. V dveh tekmovalnih dneh morajo tekmovalci rešiti problemske naloge, ki terjajo zaokroženo poznavanje vseh treh osnovnih naravoslovnih ved, veliko eksperimentalne spretnosti ter sodelovanja. Letos so en dan analizirali mleko, drugi tekmovalni dan pa je bil posvečen izdelavi in analizi baterij. Slovenija na tekmovanju sodeluje od leta 2007 in ga bo organizirala leta 2018. Slovenska ekipa se vsako leto izbere na državnem tekmovanju iz naravoslovja, ki v okviru ZOTKS poteka v januarju, nanj pa se uvrsti približno sto najboljših s šolskega tekmovanja v novembru prejšnjega leta. Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v Københavnu.