Tudi Viber dobil šifriranje pogovorov

Matej Huš

20. apr 2016 ob 10:20:30

Viber je pravkar prestopil na temno stran (gone dark), če si smemo izposoditi senzacionalističen besednjak, ki ga uporablja FBI, ker šifriranja ne morejo premagati. Uvedli so avtomatično šifriranje (end-to-end encryption) pogovorov med uporabniki, tako da jih ne bo mogel prebirati nihče drug, niti podjetje Viber. To pomeni, da jih Viber tudi ne bo mogel izročiti, če bi to od njega zahtevalo sodišče, ker preprosto ne bo imel ključev.

Podrobnosti o uporabljenem algoritmu niso razkrili, koda pa je zaprta. S tem so sledili velikemu tekmecu WhatsAppu, ki je letos tudi že uvedel popolno šifriranje pogovorov. Viberjeva storitev terja uporabo najnovejše verzije programa, po vsem svetu pa bo dostopna v naslednjih dveh tednih. To bomo videli z zeleno ikono ključavnice v sporočilih. Pri šifriranju gre sicer za uveljavljene in preizkušene metode, vendar se problemi običajno skrivajo v implementacijskih podrobnostih. Kako uspešen je bil pri tem Viber bo pokazal čas.

Uvedli so še drugo koristno novost, in sicer skrita sporočila. Kadar po isti napravi brska še kdo drug, bi si včasih želeli, da katerih sporočil oziroma pogovorov ne bi mogli videti. Zato je Viber uvedel funkcijo skrivnih pogovorov, ki se prikažejo le, če vtipkamo pravo geslo. Brez poznavanja gesla ne moremo niti vedeti, da obstajajo skrivni pogovori.