Snowden trdi, da FBI v primeru San Bernardino laže

Matej Huš

9. mar 2016 ob 19:49:16

Bitka med Applom in FBI-jem oziroma sodiščem glede odklepa nesrečnega iPhona, ki je pripadal enemu izmed napadalcev v pokolu v San Bernardinu, postaja družbena tema, o kateri se izrekajo domala vsi, ki kaj pomenijo. In medtem ko na mnenja nekaterih ne gre dati veliko, velja recimo Snowdnove trditve, da FBI laže, vzeti resno.

Že ko se je John McAfee hvalil, da bo v treh tednih uspel odkleniti iPhone, sicer bo na televiziji pojedel čevelj, so številni zmajevali z glavo. Imeli so prav, saj je minuli teden McAfee potrdil, da je bil vse skupaj le marketinški trik. Kot lahko vsakdo prebere iz dokumentacije, je iOS dobro zaščiten, zato ni presenetilo McAfeejevo priznanje, da nima pojma, kako bi zlomil iOS.

Oglasil pa se je tudi Snowden, ki je s svojim pogledom presenetil. Namesto da bi se jasno postavil na eno ali drugo stran, je v svojem slogu FBI-jeve navedbe označil za bedarije. Trdi, da ne drži, da ima Apple edini ustrezne tehnične pripomočke za oslabitev zaščite, ki bi omogočila napad na geslo s surovo silo. FBI naj bi tehnologijo že imel. Poleg tega obstajajo tudi drugi postopki, ki bi jih lahko uporabili, saj je NSA razbijanje Applovih naprav preučevala celo desetletje.

Ali to drži ali ne, bo pokazal čas oziroma še kakšen žvižgač, je pa v teh tednih postalo jasno, da ne gre več za konkreten iPhone. FBI bi si želel univerzalnega postopka ali še raje stranska vrata, ki bi omogočala dostop do vsakega iOS-a. In četudi imajo surove metode, ki ob potencialnem fizičnem uničenju naprave omogočajo prebrati njeno vsebino, so te dolgotrajne in naporne. Precej elegantneje je prisiliti Apple, da rešitev izdela sam.