Google Shield za brezplačno zaščito pred DDoS

Matej Huš

25. feb 2016 ob 20:16:04

Po slabih treh treh letih razvoja se je Google odločil, da je njihov projekt Shield dozorel, da ga iz beta verzije s povabilom prekvalificirajo v vsem dostopno storitev. Namenjen je zaščiti manjših strani z novicami, ki se zaradi svojega posla in poročanja srečujejo s koordiniranimi napadi DoS, ki jih lahko med trajanjem ohromijo ali povsem onemogočijo. Napadi DoS so danes poceni in razširjeni, zato je zaščita pred njimi pomembnejša kot kdajkoli.

Google Shield so začeli razvijati leta 2013, ko je C.J. Adams iz Googla razmišljal, kako bi lahko pripomogli k svobodi govora in njenemu branjenju na internetu. Ker so manjše strani z novicami še posebej ranljive, ker pogosto objavljajo avtokratskim režimom nevšečne informacije, zaradi svoje majhnosti pa nimajo infrastrukture, ki bi lahko prenesla napad DoS, so se osredotočili nanje. Trenutni vodja projekta George Conard sicer pojasnjuje, da so načeloma dobrodošle tudi večje novinarske hiše, a da je projekt prvenstveno namenjen manjšim.

Te se lahko brezplačno prijavijo v Googlov program Shield, v zameno za zaščito pred napadi DoS pa morajo Googlu omogočiti dostop do podatkov o svojih obiskovalcih (torej IP-ji). Google zatrjuje, da se ti podatki po dveh tednih brišejo in hranijo le v agregirani verziji, ki jo potrebujejo za analizo in boj proti napadom DoS. Zamisel je preprosta - stran svoje obiskovalce preusmerijo skozi Googlove strežnike (reverse proxy), ki prefiltrirajo obiskovalce in porežejo napadalce, na stran pa pripustijo le legitimne obiskovalce.