Opero bi kupili Kitajci

Matej Huš

10. feb 2016 ob 16:57:34

Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji Grindr, Qihoo pa se ukvarja z varnostjo, in sicer razvija protivirusno programsko opremo, brskalnike ipd.

Ponudba 1,2 milijarde dolarjev je precej velikodušna, saj predstavlja 53-odstotno premijo glede na vrednost delnice v četrtek, pred začetkom prvih špekulacij o prevzemu. Zaradi tega so tudi ustavili trgovanje do razjasnitve situacije, Opera pa je prestavila za danes napovedano predstavitev poslovnih rezultatov. Pričakuje se, da so v letu 2015 ustvarili 690-740 milijonov dolarjev prihodkov. Opera že od lani intenzivno išče strateškega partnerja ali prevzemnika, zato ni presenetljivo, da so kitajsko ponudbo pograbili z odprtimi rokami. A na koncu bo vse odvisno od delničarjev, medtem ko od varuhov konkurence pomislekov ni pričakovati, saj je tržni delež Opere na šestem mestu manj kot enoodstoten.