Rekord v navijanju arhitekture Skylake prek 7 GHz

Matej Huš

9. feb 2016 ob 18:57:11

S pojavom večjedrnih procesorjev, ki so jih proizvajalci, roko na srce, začeli razvijati zato, ker takta niso mogli več višati v nedogled, se je tudi pomen navijanja nekoliko izpel, a to ne pomeni, da rekordov ne spremljamo. Absolutni rekord ostaja trdno v lasti arhitekture AMD, kjer so procesor FX-8350 uspeli naviti na astronomskih 8794 MHz, medtem ko je Intelov rekord pri 8543 MHz, kolikor je zmogel Celeron 352. Sedaj pa smo dočakali tudi prvo "sedmico" pri generaciji Skylake, ki tako ekstremnih taktov še ni dosegla.

Intelov procesor Core i7-6700K, ki je tovarniško umerjen na 4,0 GHz in se tovarniško navije (Turbo Boost) na 4,2 GHz, so s tekočim dušikom in pohabljenjem uspeli spraviti na 7025 MHz. Chi-Kui Lam je procesor na ASRockovi plošči Z170 ohladil s tekočim dušikom. Pri tem je izključil vsa jedra razen enega, s čimer se povečajo možnosti za uspešno navijanje, seveda pa je praktična uporabnost takega dosežka ustrezno nižja. Sistem je imel še 4 GB pomnilnika G.Skill DDR4, 256-GB disk, 1300-W napajalnik in Windows XP. Glede na starost arhitekture Skylake ni pričakovati, da bomo videli še kaj bistveno višje frekvence, saj bi jih najbrž že bili, če bi bile enostavno dosegljive.

Ob tem povejmo še, da je Intel s posodobitvijo mikrokode onemogočil navijanje procesorjev Skylake, ki nimajo oznake K. Kot kaže, ni šlo za darežljivost pri čipih, temveč zgolj napako, ki so jo sedaj odpravili. Za navijanje z množilnikom tako potrebujemo dražje procesorje serije K.