TETRA popolnoma zanič

Primoz Bratanic

6. jan 2016 ob 08:16:51

V odločbi o zavrnitvi dostopa do informacije javnega značaja, ki jo je Informacijski pooblaščenenec objavil včeraj, IP med drugim ugotavlja, da je sistem tako zanič, da bi bilo:


Z razkritjem informacij [..] mogoče poseči v sam si[s]tem TETRA, kar bi lahko zmanjšalo oziroma izničilo njegovo operativno vrednost, s tem pa bi bila lahko ogrožena varnost življenja in premoženja ljudi, varnosti policistov, gasilcev, reševalcev in vseh drugih uporabnikov. Sistem TETRA namreč poleg policije uporabljajo tudi enote nujne medicinske pomoči, enote za izvrševanje kazenskih sankcij, finančna uprava, Dars, mestna redarstva, itd. Iz tega vidika je tudi v javnem interesu, da se zagotovi zaščita radijskega sistema, katerega lastnik je države (država je operater in upravljavec sistema) in na ta način doseže njegovo učinkovito delovanje.

Tako smo očitno v Sloveniji za nekaj milijonov evrov iz sistema, ki je bil načrtovan za varno komunikacijo med izvajalci nujnih storitev in med drugim omogoča kodiranje komunikacije celotno pot (end to end) naredili zmazek, ki je tako zelo zanič, da bi razkritje informacij o njegovem delovanju "ogrozilo varnost življenja in premoženja ljudi".

Seveda pa je sistem kot tak brez dvoma najboljši.