IPv6 star 20 let

Matej Huš

5. jan 2016 ob 10:37:19

Določanje rojstnih dni tehnologij je sicer nehvaležno početje, a po uradnem štetju je IPv6 dopolnil že 20 let, saj je bil RFC 1883, ki ga opisuje, objavljen že decembra 1995 (dejanska uporaba sega še nekaj mesecev bolj nazaj). Toda kljub zavidljivi starosti se IPv6 še vedno ni zadovoljivo prijel in dosega 10-odstotni tržni delež, je izračunal Google. Izčrpanje naslovov IPv4 pa bo bržkone tisti končni katalizator, ki bo pospešil prehod.

Zanimiva je tudi statistika po državah. IPv6 v največji meri uporabljajo Belgijci (44 %), Švicarji (29 %), Portugalci (24 %), Američani (24 %) in Nemci (22 %), medtem ko je Slovenija daleč zadaj (0,38 %). Zadeva vseeno ni tako katastrofalna, saj je treba vedeti, kaj Google meri - odstotek uporabnikov, ki do Googla dostopajo prek IPv6. Pregled po domenah pokaže, da je Slovenija druga na svetu po dostopu do največjih 50 domen prek IPv6. Po merjenju IPv6-test.com pa je Slovenija na dobrem 15. mestu. APNIC pa nas po deležu uporabnikov interneta prek IPv6 uvršča na 50. mesto med državami.

IPv6 ima precej prednosti pred IPv4, med katerimi se največkrat omenja bistveno večji naslovni prostor. Medtem ko je IPv4 omejen na 4,3 milijarde naslovov, ki so v razvitem svetu že vsi razdeljeni, IPv6 pa 3,4 x 1038. To bo resnično dovolj za vse večne čase, ker to pomeni več kot 60 milijonov naslovov za vsak kvadratni milimeter na Zemlji. Posledično bo tudi odpadla potreba po NAT-u, tako da bo imela vsaka naprava en sam IP. IPv6 pa prinaša tudi večjo varnost, večje paketke, SLAAC poleg DHCP, kontrolni protokol ICPMv6, modularno glavo paketka in lažjo konfiguracijo omrežij, o čemer so se podrobno razpisali na ArsTechnici.

Ali uporabljate IPv6, lahko enostavno preverite.