Yahoo razmišlja o prodaji osnovne dejavnosti

Matej Huš

2. dec 2015 ob 21:54:30

Če vrednosti sodimo po borznih tečajih, je Yahoo v precej paradoksalni situaciji. Njegova osnovna dejavnost ima negativno vrednost, glavnino vrednosti podjetja pa predstavlja naložba v kitajskega giganta Alibabo. Slednje je praktično dejstvo, ki Yahoo drži nad gladino. Ta teden so oživele govorice, da utegne Yahoo ta delež odsvojiti v ločeno podjetje, svojo osnovno dejavnost pa prodati. Upravni odbor bo intenzivno sestankoval do petka, kjer bodo preigravali možnosti, kaj storiti s podjetjem.

Yahoo ima namreč v Alibabi kar 15-odstotni tržni delež, ki je po trenutnih tržni tečajih vreden 35 milijard dolarjev. Poleg tega ima še 35-odstotni delež v Yahoo Japan, ki je vreden 8,5 milijarde dolarjev, ter za 5,9 milijarde dolarjev denarnih sredstev in kratkoročnih vrednostnih papirjev. Zato je presenetljivo, da je Yahoojeva tržna vrednost 31 milijard dolarjev. Z drugimi besedami: investitorji so prepričani, da bo Yahoo v prihodnosti izgubljal denar. V zadnjem četrtletju je Yahoo ustvaril vsega 76 milijonov dolarjev dobička.

To seveda ne pomeni, da Yahoo za prodajo svoje osnovne dejavnosti ne bi mogel iztržiti ničesar. Analitiki ocenjujejo, da je ta del brez denarnih sredstev vreden od dva do štiri milijarde dolarjev. Spomnimo, da je Microsoft leta 2008 želel kupiti Yahoo za 44,6 milijarde dolarjev, pa je Yahoo menil, da je ponudba preskromna. Če bodo podjetje res prodajali, se bodo to pot zanj zanimali predvsem zasebni skladi, kar praviloma pomeni nižjo ceno ter tršo optimizacijo stroškov po prevzemu. Delnica podjetja je po tej najavi poskočila za pet odstotkov.

Da se mora v Yahooju nekaj nujno spremeniti, na podjetje pritiskajo predvsem večji investitorji. Starboard Value, denimo, od upravnega odbora zahteva, da prodajo osnovno dejavnost, medtem ko bi naložbo v Alibabo obdržal. Podjetju očita, da nima jasne strategije, kako voditi svoj posel.

Več bo bržkone znanega prihodnji teden. Trenutno iz Yahooja ni nobenih uradnih izjav.