WhatsApp umazano blokira konkurenta

Matej Huš

1. dec 2015 ob 18:17:03

WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna, priča tudi nezmožnost kopiranja. Če označimo sporočilo, se v zgornji vrstici pojavi ikona za kopiranje besedila - razen, če sporočilo vsebuje naslov na domeni telegram. Tedaj ga ni mogoče skopirati, lahko ga le ročno pretipkamo.

Sprva je kazalo, da gre za hrošča, a to ne drži. Gre za namerno potezo, saj je telegram uvrščen na seznam bad hosts. Še bolj zanimivo je, da se to zgodi le na Androidu, medtem ko verzija za iOS tega nagajanja (še?) nima.

WhatsApp se na številna vprašanja še ni odzval. Spomnimo pa, da je Facebook, ki je lastnik WhatsAppa, nekaj podobnega že počel. Že pred petimi leti so blokirali povezave do torrentov, česar sploh niso skrivali. Letos se jim je podobno zgodilo s Tsu.com, ki je padel v Facebookovo nemilost, tako da člankov o njem sploh ni bilo mogoče deliti. Sedaj pa je Facebook ukinil celo Telegramovo stran na svojem omrežju.