AMD-jevi gonilniki pregrevajo grafične kartice

Matej Huš

30. nov 2015 ob 21:54:15

Redko se zgodi, da bi programska oprema fizično uničila strojno opremo (če seveda ne gre za kakšne nasilne viruse, ki prepisujejo firmware), a vseeno nam jo lahko hroščati gonilniki pošteno zagodejo. AMD-jevi novi gonilniki Crimson, s katerimi so prejšnji teden presekali z zgodovino in nadomestili znameniti Catalyst Control Center, povzročajo nemalo težav, saj številnim uporabnikom pregrevajo kartice. AMD je napako priznal in že pripravlja popravek, obstaja pa tudi neuradni obvoz težave.

Težavo povzroča hlajenje
, saj se po namestitvi novih gonilnikov ventilator na grafični kartici zatakne na 20 odstotkih nazivne moči, in to ne glede na trenutno obremenitev. Poganjanje kartice s polno obremenitvijo ob pomanjkljivem hlajenju pa nikoli ni dobra ideja. Na Redditu se nekateri kupci pritožujejo, da jim je napaka dobesedno skurila kartice, o čemer nekateri dvomijo. Načeloma imajo moderni čipi zaščito pred pregretjem, ki ob skrajnem porastu temperature čip upočasni ali ustavi, a poganjanje kartic s pomanjkljivim hlajenjem zagotovo povzroča vsaj nevšečnosti in ni zdravo za čipe. Elric Phares iz Tech of Tomorrow pojasnjuje svoje težave s kartico na Windows 10, medtem ko je na Windows 8 delovala normalno.

AMD pojasnjuje, da gre za precej redko težavo, ki je posledica konflikta zaradi odstranitve predhodnih gonilnikov. Popravek bo na voljo v naslednjih urah.