V ZDA na novih policijskih kamerah odkrili starega znanca Confickerja

Matej Huš

15. nov 2015 ob 22:58:18

Conficker sicer sodi med prave dinozavre med virusi, saj je dočakal častitljivo starost sedmih let, in ga kot takega prepoznavajo že praktično vsi protivirusni programi, a očitno še ni za odmet. Utegne se namreč zgoditi, da se bodo v prihodnosti, ko se bo na internet povezovalo čedalje več pametnih in nekoliko manj pametnih naprav s pomanjkljivo zaščito, stari virusi ponovno izkazali za veliko nadlogo. In tako je Conficker leta 2015 prijadral na policijske kamere, ki so jih v ZDA uporabljali prometni policisti in člani taktičnih enot SWAT.

Okužbo je na kamerah, ki jih prodaja Martel Electronics, odkrilo podjetje iPower Technologies. Raziskovalca Jarrett Pavao in Charles Auchinleck sta okužbo identificirala kot sev Worm:Win32/Conficker.B!inf, ki je že naš stari znanec. Model Frontline Body Camera, ki si ga policisti nadenejo na prsi, snema dogajanje, beleži GPS koordinate in to skupaj z rednimi posnetki shranjuje na interni pomnilnik, od koder lahko posneto prek USB-povezave prenesemo na osebni računalnik. Pri prenosu so tudi odkrili okužbo, saj Confickerja danes zazna vsak antivirus. Takoj po povezave kamere z računalnikom, je virus poizkusil okužiti ostale računalnike v omrežju in se prek interneta povezavi s krmilnimi strežniki. Zaskrbljujoče je, da so okužene kamere v novem paketu, ki je neodprt prispel od prodajalca.

Conficker na računalnikih ni velik problem, lahko pa to postane na napravah, ki bodo v prihodnosti množično dobile povezavo v splet (IoT). Tudi pri slednjih bo uporaba protivirusnih programov nujna. Kljub prepoznavnosti pa se prav Conficker še vedno tu in tam pojavi, denimo leta 2013 so ga našli na nemških računalnikih.