Tor Project: FBI plačal univerzi milijon dolarjev za vdor v Tor

Matej Huš

14. nov 2015 ob 18:56:53

Vodja projekta Tor je javno obtožil FBI, da so lani Univerzi Carneige Mellon (CMU) plačali milijon dolarjev za raziskave, kako razkriti identiteto uporabnikov Tora, in za praktično izvedbo takega napada na omrežje. O napadih na omrežje so poročali že lani, ko se je dogajal. Ranljivosti, ki so jih tedaj izkoristili napadalci, so potem kmalu po odkritju zakrpali. Napad se je začel januarja 2014 in je do odkritja trajal pet mesecev.

Kot izpostavlja vodja projekta Tor Roger Dingledine, ni toliko problematično dejstvo, da FBI poizkuša odkriti identiteto ljudi, ki uporabljajo anonimizacijsko omrežje Tor, kot je nedopustno izkoriščanje akademskih inštitucij v ta namen. Pravi, da gre za hud napad na državljanske svoboščine, če organi pregona svoje delo poverijo raziskovalnim ustanovam, ki lahko potem pod pretvezo raziskovanja zaobidejo pravila glede prisluškovanja.

FBI se je na obtožbe že odzval. V telefonskem pogovoru z Ars Technico je njihova tiskovna predstavnica dejala, da "ne držijo navedbe, da je FBI plačal milijon dolarjev CMU za vdor v Tor". S CMU uradnega odziva še ni.

Spomnimo, da so na CMU februarja 2014 prijavili prispevek na konferenci Black Hat, kjer bi opisali nov napad na omrežje Tor. Junija je bil prispevek sprejet v program in Alexander Volynkin ter Michael McCord bi sodeč po izvlečku morala predstaviti, kako je mogoče s 3000 dolarjev vredno opremo odkriti IP-naslove uporabnikov Tora in Hidden Services. Poldrugi mesec pozneje je univerza prispevek umaknila in predavanja ni nikoli bilo.

Zanimiv je tudi sodni postopek zoper Briana Farrella, ki naj bi bil eden izmed upravljavcev spletne strani Silk Road 2.0 za prodajo drog. Dokumenti, ki jih je predložil FBI, dokazujejo, da je pri identifikaciji storilca pomagala univerza. Časovno to sovpada z lanskim napadom na Tor, ki se je začel 30. januarja, ustavili pa so jih šele 4. julija. Prav ta dokument je bil povod, da je Dingledine obtožil FBI naročanja vdorov v Tor pri univerzah.