Nvidiina ploščica Jetson TX1 za pametnejše naprave

Matej Huš

11. nov 2015 ob 23:09:17

Nvdia je predstavila ploščico Jetson TX1 za razvijalce, ki nadomešča lani izdano TK1 in je namenjena uporabi v napravah, ki se morajo učiti. Gre za naprave, ki se zanašajo na dinamične vhodne parametre, kot na primer računalniški vid, prepoznavanje obrazov, avtonomni letalniki ipd. TX1 bo namenjena razvijalcem in bo glede na njihove potrebe na voljo v dveh paketih.

Osnovna ploščica v velikosti kreditne kartice ima Tegrin X1 SOC, le da ima izključno jedra A57 z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in nič A53. Grafični čip je Maxwellov z 256 jedri ter 4 GB pomnilnika LPDD4 (hitrost 25,6 Gb/s), vse skupaj pa porabi manj kot 10 W električne energije. Nvdiia je šla celo tako daleč, da primerja zmogljivosti z Intelovim Core i7 6700K, a hkrati dodajajo, da "le v nekaterih primerih". Kdor se ne želi ukvarjati s sestavljanjem, lahko kupi tudi komplet z matično ploščo, ki ima še priključke za gigabitni ethernet, WiFi, HDMI, USB, M.2, GPIO ter PCIe 2.0 x4 in priključek s kamero s petimi milijoni točk.

Kar se tiče programske opreme, celotno zadevo poganja Linux 4 Tegra in Ubuntu 14.04 LTS. Uporabniki bodo imeli dostop do knjižnice cuDNN (strojno učenje s podporo za CUDA), VisionWorks (računalniški vid s CUDA), grafike OpenGL 4.5, OpenGL ES 3.1, Vulkan ter seveda CUDA 7.0. Strojno učenje zahteva veliko paralelnega obdelovanja podatkov, kjer bo grafični del TX1 prišel zelo prav. Nvidia tudi poudarja, da je njihov čip petkrat varčnejša od Intelovih, torej lahko za enako porabo iztržimo bistveno več računske moči.

Osnovni Jetson TX1 stane 300 dolarjev, komplet z matično ploščo pa dvakrat toliko. Komplet je na voljo takoj, samo modul (ploščica) pa bo v začetku prihodnjega leta. Zapisano velja za ZDA, drugod bo treba na cene in dobavljivost še počakati.