Tu je Ubuntu 15.10

Matej Huš

22. okt 2015 ob 22:06:15

Pol leta je naokoli in spet je napočil čas za novo verzijo priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 15.10, ki nosi kodno ime Wily Werewolf (pretkan volkodlak). Novosti je precej, a nobena ni tako očitna, da bi jo opazili iz aviona. Nasprotno - na prvi pogled razen novega ozadja (grafično okolje ostaja Unity 7) in spremenjenih drsnikov ni nič novega. Končno se ti ne bodo več pokazali le ob pomiku kazalca nanje, temveč bodo vidni ves čas. Večina izboljšav se skriva, kot je to že v navadi, pod pokrovom. Odprimo ga.

Jedro je posodobljeno na Linux 4.2, ki ima podporo za celo vrste nove strojne opreme: nov gonilnik AMDGPU, novi procesorji Intel Skylake, boljša podpora za Bluetooth, nove Logitechove miške ter nov Valvov krmilnik za Steam. Na programskem nivoju pogrešamo Unity 8, dobili pa smo Firefox 41, Chrome 45, Totem 3.16, LibreOffice 5.0 ipd. Skratka, vgrajena programska oprema je posodobljena, ker je pričakovano. Verzija Kubuntu 15.10 ima nov KDE-jevski Plasma-Desktop 5.4, medtem ko ima Ubuntu Gnome verzijo 3.16, čeprav je septembra že izšla 3.18. Ubuntu Mate ima fork Mate 1.10.

Novo verzijo bomo dobili aprila, in sicer Ubuntu 16.04. Reklo se ji bo Xenial Xerus (gostoljubna ščetinasta veverica). Končno bomo dobili Unity 8 (a le kot eksperimentalni paketek), Mir in paketke Snappy. Pomembno je tudi, da bo Ubuntu 16.04 spet LTS, kar prinaša daljšo podporo (pet let) v primerjavi z običajnimi verzijami, ki so podprte 9 mesecev.