The Intercept: Britanski nadzor telekomunikacij hujši od ameriškega

Matej Huš

26. sep 2015 ob 12:13:15

The Intercept razkriva širino prestrezanja telekomunikacij britanske obveščevalne agencije GCHQ, kot jo dokazujejo Snowdnovi dokumenti iz NSA. Tajni program Karma Police, s katerim so precej uspešno ustvarili unikaten profil vsakega uporabnika interneta glede na njegove brskalne navade, so si zamislili leta 2007 in je do danes večkratno presegel začetna pričakovanja. Do konca leta bo obseg zbranih podatkov presegel 100 milijard dogodkov dnevno.

GCHQ zbira prometne podatke, kar sme zaradi britanske zakonodaje početi tako za britanske državljane kakor tujce. Karma Police je začel obratovati leta 2009 z namenom zbiranja podatkov o ljudeh, ki poslušajo internetne radijske postaje. GCHQ je skrbelo, da bi lahko radijske postaje z islamsko versko vsebino širile tudi teroristične ideje. Zato so s programom Karma Police identificirali poslušalce in pridobili karseda veliko podatkov o njih. Ugotovili so, katere profile uporabljajo na Facebooku, Skypu, katere elektronske naslove uporabljajo, kaj iščejo po spletu, kaj objavljajo na Flickrju itd. Kot so zapisali v projektu, sta cilja dva: ustvarili profil o vsakem uporabniku interneta in pridobiti podatke o profilu obiskovalcev vsake strani interneta.

Britanskim obveščevalcem ni težko prestrezati prometa, ker skozi Veliko Britanijo zaradi izjemne geografske lege tečejo številni podmorski internetni kabli. Ocenjujejo, da 25 odstotkov vsega internetnega prometa teče prek britanskega ozemlja. GCHQ ga pridno prestreza in prometne podatke shranjuje v repozitorij z ironičnim imenom Black Hole. Po lastnih besedah agencije gre za največji sistem za nadzor interneta, ki omogoča podatkovno rudarjenje na ravni celotnega prebivalstva.

GCHQ ima poleg Karma Police postavljenih še kup drugih programov. Mutant Broth je namenjen prečesavanju baze Black Hole in identifikaciji uporabnikov glede na piškotke, ki jim jih dodeljujejo spletne strani. To počno praktično vse spletne strani, posebej pripravni pa so piškotki strani, ki jih obiskujejo praktično vsi uporabniki interneta in ki po možnosti razkrijejo še dodatne informacije o njih: Google, BBC, Facebook, YouTube, YouPorn itd. Mutant Broth je bil ključno orodje za identifikacijo zaposlenih v Belgacomu in Gemaltu, ki so jih uporabili kot vstopne točke za napad na podjetji.

Poleg teh programov imajo na voljo še Social Anthropoid za analizo prometnih podatkov medsebojne komunikacij (IM, elektronska pošta, Skype ...), Memory Hole za povezovanje iskalnih terminov in IP-številk, Marbled Gecko za analizo iskanj prek Google Earth in Google Maps ter Infinite Monkeys za spremljanje aktivnosti na forumih in oglasnih deskah. Ne smemo pozabiti še na druge programe, o katerih smo že pisali (XKeyScore) ali za katere še ne vemo.