Na novih vrhnjih domenah je veliko škodljivih strani

Matej Huš

7. sep 2015 ob 21:54:59

Odkar je ICANN v kontroverzni odločitvi dovolil registracijo poljubnih vrhnjih domen, se je njihovo število eksponentno povečalo. Dolga leta je internet shajal z državnimi domenami in nekaj generičnimi domenami (.com, .org, .edu, .gov, .mil ...), danes pa najdemo vse od .church do .science. Glavni problem je, da na prvi gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen problem še poglablja.

CSO se je lotil sistematične analize, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, in rezultate predstavil v poročilu. Stran so šteli kot zlonamerno, če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing in nezaželena programska oprema.

Rezultati so do neke mere pričakovani. Kar devet izmed desetih vrhnjih domen z največjim odstotkom zlonamernih strani je novih vrhnjih domen; izjema je le .gq, ki pripada Ekvatorialni Gvineji. Prednjačita .zip in .review, kjer so škodljive prav vse strani. Na seznamu najdemo tudi na videz ugledno zveneče domene .science (99,35 odstotka škodljivih strani), .work (98,20 %) in .link (96,98 %). Pogledali so tudi, katere domene so najčistejše. Na vrhu seznama je vojaška .mil (0,24 odstotka), sledijo pa .jobs, .ck, .church in .gov.

Raziskovalci zato priporočajo, da na lokalnih usmerjevalnikih najbolj sumljive vrhnje domene kar v celoti blokiramo. Vsem uporabnikom pa svetujejo, da pred klikanjem na povezave preverijo, kam vodijo, in se izogibajo strani, ki gostujejo na čudnih domenah.