Doping testi na turnirjih v računalniških igrah so realnost

Matej Huš

13. avg 2015 ob 12:26:42

Minuli mesec je v igralski srenji precej prahu dvignila napoved, da bodo doping testi postali obvezni tudi za igralce računalniških iger, ker da gre za šport. Tudi v tem poslu se obračajo veliki denarji, zato je argumentacijo prirediteljev in organizatorjev moč razumeti, saj si želijo poskrbeti za enakovredne razmere za tekmovalce. Prva bo test uvedla ESL in sicer že na turnirju v Kölnu prihodnji konec tedna. Sedaj so razkrili podrobnosti, kako bodo testi potekali.

Ker nima smisla izumljati tople vode, so se odločili uporabiti kar seznam prepovedanih substanc Mednarodne protidopinške zveze (WADA), na katerem je vrsta umetnih in naravnih spojin. Med igralci je največ prahu dvignila marihuana, saj je njena aktivna učinkovina THC tudi na seznamu. V ESL pojasnjujejo, da bo njeno uživanje v dneh, ko traja turnir, pač prepovedano. Prisotnost vseh prepovedanih snovi bodo ugotavljali v odvzetih vzorcih sline, ker je to primernejši in učinkovitejši način kakor vzorčenje s kože. Jemanje krvi pa je za zdaj še predrago in prevelik poseg, ki ga trenutno stanje še ne terja. To je po svoje tudi logično, ker je namen dopinga pri igranju iger drugačen kot v športu. Medtem ko športniki jemljejo doping, da lahko intenzivneje trenirajo in se regenerirajo, torej ima vpliv pri uživanju dolgo pred samim tekmovanjem, sta pri računalniških igrah pomembnejši zbranost in vzdržljivost, torej je treba doping vzeti tik pred nastopom. Zato je analiziranje sline dovolj, saj bodo v njej zelo verjetno prisotne snovi, ki ta hip vplivajo na psihofizično stanje igralca.

Prav tako ne bodo testirali vseh, kar je bržkone spet povezano s finančnimi vložki, temveč bodo izvajali naključne teste. Ni še znano, ali bodo mogoče testirali tudi vse zmagovalce oziroma dobitnike nagrad, kar bi bilo po svoje logično. Kazni za uporabnike dopinga bodo segale od odvzema točk in nagrade ter diskvalifikacije do dvoletne prepovedi udeleževanja na turnirjih, odvisno od resnosti prekrška.

Mimogrede, ne tako dolgo nazaj (leta 2003), je bila na seznamu prepovedanih spojin tudi kava (oziroma kofein). Ni rečeno, da se prepoved ne bo vrnila, saj si nekateri močno prizadevajo, da bi tudi kofein spet prepovedali v športu, posledično pa tudi tu, razen če bi ESL sprejela dopolnila oziroma izjeme k uradnemu seznamu WADE.