Lexusova lebdeča rolka ne prinaša revolucije

Matej Huš

7. avg 2015 ob 09:28:20

Lexus je junija pokazal kratek videoposnetek, v katerem uporabljajo lebdečo rolko (hoverboard). S tem je seveda takoj razburil domišljijo tisočev po svetu, ki so se spraševali, ali jo bo Lexus res izdelal in ali bodo mogoče nekoč v prihodnosti sledili tudi lebdeči avtomobili. Navsezadnje že obstajajo brzovlaki, ki izkoriščajo magnetno levitacijo.

The Verge je imel priložnost, da se ob koncu projekta, ko je Lexus pokazal vse skrivnosti, popeljejo na lebdeči rolki in jo preizkusijo. Lexus jo je res naredil (pravzaprav odkupil), a žal gre le za reklamni trik in ne za množični izdelek. Za snemanje reklame za še nepredstavljen avtomobil so namreč v okolici Barceloni zgradili nov park, kjer je rolko mogoče uporabljati. Žal le 10 minut hkrati in na vnaprej določenih odsekih. Razlog je način delovanja.

V notranjosti ima superprevodni material tipa II, ki ga je treba hladiti s tekočim dušikom, da postane superprevoden. Hkrati so v Španiji pod asfalt v parku namestili dovolj močne magnete, ki rolko odbijajo. Superprevodniki ujamejo magnetni pretok, kar je soroden pojav kot Meissnerjev efekt, in rolka lebdi nad magneti, dokler je dovolj ohlajena. Čim močnejši so magneti, tem bolj lahko rolko obremenimo, pa bo še vedno lebdela. Druga težava pa je stabilnost. Sama po sebi je že stabilna, vožnja z njo pa niti slučajno. Brez popolnega ravnotežja se z njo ne moremo peljati in ravnotežje bistveno teže loviti kot na klasični, ki se dotika tal s štirimi kolesi.

Lexusova lebdeča rolka je torej zgolj reklamni trik, ki sicer deluje, a v zelo omejenih pogojih. Do pravih lebdečih rolk, ki bi bile uporabne kjerkoli, smo še zelo daleč. Videli smo že mnogo potegavščin, a nekatere podjetja dejansko razvijajo lebdeče rolke. Hendo je tak primer, čeprav to ni njihov glavni proizvod.