Govorice o Microsoftovem prevzemu AMD-ja

Matej Huš

30. jun 2015 ob 21:21:12

Na spletu so se razširile govorice, da naj bi se Microsoft zanimal za AMD. Uradnih informacij ni ne iz enega ne iz drugega tabora. Anton Shilov, ki je bil svoj čas urednik ugledne ruske računalniške strani X-Bit Labs, danes pa dela za KitGugu, se sklicuje na anonimne vire pri trditvi, da Microsoft resno premišljuje o nakupu AMD-ja. Pogajanja naj bi se bila začela že pred meseci, izid pa je nemogoče napovedati.

S finančnega vidika je prevzem majhen zalogaj za Microsoft, ki ima skoraj 100 milijard dolarjev denarja in ekvivalentov. AMD-jeva tržna kapitalizacija znaša vsega 1,8 milijarde dolarjev in četudi upoštevamo morebitno prevzemno premijo, je to še vedno zelo malo za Microsoft. Tudi v absolutnih številkah je AMD zelo poceni; delnice AMD-ja so bile cenejše kot danes (2,4 dolarja) le kratek čas leta 2012, sicer pa je bilo podjetje dražje. Upad vrednosti kaže na nezaupanje vlagateljev, da bo AMD vendarle postal konkurenčen Intelu. Trenutno namreč caplja celo generacijo zadaj.

Microsoft se že dolgo ne ukvarja več le s programsko opremo. Njihov najbolje prodajani kos strojne opreme je nedvomno konzola Xbox, za katero AMD tako ali tako zagotavlja vezni nabor in nekatere čipe. Microsoft naj bi AMD-ju plačeval 100 dolarjev za dele za posamezen Xbox, prodali pa so jih že 12,6 milijona. Microsoft bi lahko kupil tudi le del AMD-ja, kar bi bilo bolj smiselno, a je vprašanje, če bi AMD pristal na razdelitev.