AMD predstavil mobilne procesorje šeste generacije Carrizo

Matej Huš

4. jun 2015 ob 09:32:21

AMD je te dni vendarle predstavil šesto generacijo svojih APU-jev s kodnim imenom Carrizo, ki so namenjeni prenosnikom srednjega razreda s cenami 400-700 dolarjev. Bežno so jih kazali že od januarskega CES-a, sedaj pa so odstrli vse skrivnosti. Gre za čipe z deklarirano najvišjo porabo 15 W, ki sodijo nekako v rang Core i5-5200U.

Največja razlika v primerjavi s starejšimi generacijami je brez dvoma podpora HSA 1.0, ki omogoča deljenje in souporabo skupnega pomnilnika tako za procesorski (CPU) kot grafični del (GPU). Je tudi prvi APU s podporo za strojno dekodiranje H.265/HEVC in z integriranim južnim mostom (Southbridge). To je pomembno, ker namenska vezja prinašajo tudi manjšo porabo energije, kar blagodejno vpliva na avtonomijo. AMD si je integracijo vseh teh komponent lahko privoščil zaradi novega CPU-jedra z imenom Excavator (nekoliko izboljšan Bulldozer), ki porabi 23 odstotkov manj površine, pa čeprav je proizvodnja ostala v 28-nm postopku. To se v primerjavi z Intelovimi 14 nm sliši okorno veliko, a je AMD iz njega iztisnil presenetljivo veliko. V čipu najdemo tudi 32-bitni procesor ARM A5 in koprocesor za šifriranje, ki sta namenjena hranju in obdelavi občutljivih podatkov (Trusted Platform Module 2.0 in Drive Key Encryption).

Carrizo ima dvanajst jeder
, in sicer štiri procesorska (Excavator) in osem grafičnih jeder (GCN tretje generacijee), ki si pomnilnik v celoti delijo. AMD se hvali tudi z varčnostjo, saj naj bi povprečna avtonomija zrasla s 3,3 ure na 8,3 ure. Podoben napredek je pri predvajanju videa, ki ga lahko sedaj pričakujemo kar 300 minut. Zavoljo 23 odstotkov manjšega CPU-jedra v primerjavi z APU pete generacije so lahko frekvenco dvignili, tako da je procesor 39 odstotkov hitrejši, dodatne optimizacije pa pospešek dvignejo na 55 odstotkov. Grafični del naj bi bil kar dvakrat zmogljivejši kot integriana grafika v Intelovih procesorjih Core i7 in s podporo DirectX 12.

Carrizo podpira tudi dve AMD-jevi lastni tehnologiji, in sicer Gesture Control in Looking Glass. Njunega delovanja sicer niso prikazali, a Gesture Control bo uporabil v prenosnike vgrajene spletne kamere za zajem in prepoznavo kretenj, Looking Glass pa naj bi omogoča enostavno prepoznavanje obrazov na slika ter njihovo označevanje.