Izšel Ubuntu 15.04

Matej Huš

29. apr 2015 ob 09:04:59

Minuli teden je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi številko 15.04 ter kodno ime Vivid Vervet (živahna opica). Novosti je manj oziroma niso tako vpadljive kakor v predhodnih verzijah, so se pa zato bolj posvetili stabilnosti in odpravljanju napak.

Med pomembnejše novitete spada Systemd, ki bo zamenjal dosedanji zagonski upravljalnik Upstart, ker je podobno napravil tudi Debian (na katerem Ubuntu temelji), kar ni prineslo večjih težav z združljivostjo, le Juju bo potreboval popravek. Systemd naj bi prinesel hitrejši zagon ob nižji porabi sredstev, a v praksi je razlika skorajda zanemarljiva. Upstart seveda ostaja kot alternativna možnost. Privzeti grafični pogon ostaja Unity 7.3 (in ne Unity 8), ki ima nekaj lepotnih popravkov, denimo možnost Vedno prikaži za menije v programih. Obstajajo tudi variante Lubuntu z LXDE-Desktop ter Kubuntu s KDE.

Linux je nedavno dobil jedro 4.0, a prepozno, da bi ga bilo mogoče vključiti v najnovejši Ubuntu. Temu zato ostaja Linux 3.19.3. Razume se, da ima nova verzija distribucije nove verzije programov, ki jih vključuje (LibreOffice, Firefox, Chromium itd.). Kar se hitrosti tiče, je Ubuntu 15.04 za odtenek hitrejši od 14.10. Ubuntu 15.04 je tako ena izmed dolgočasnejših, a zato nič slabših nadgradenj.