Ruski hekerji brali Obamovo elektronsko pošto

Matej Huš

27. apr 2015 ob 12:20:44

Ruski napadalci, ki so lani uspeli vdreti v elektronski sistem Bele hiše, so povzročili precej več škode in preglavic, kot je bilo sprva javno znano. Pridobili so dostop do netajnega omrežja zunanjega ministrstva in Bele hiše, s tem pa tudi dostop do arhiva elektronske pošte nekaterih uslužbencev. Tako so lahko brali tudi pošto, ki jo je omenjenim uslužbencem pošiljal Barack Obama.

Niso pa uspeli vdreti v zaščiten tajni omrežni sistem, ki ga uporabljajo za kritično komunikacijo. Prav tako naj ne bi uspeli dobiti dostopa do Obamovega pametnega telefona BlackBerry. Vseeno je situacija neprijetna, ker se tudi po nezaščitenem omrežju pretakajo številne zanimive informacij, od urnikov in dopisov veleposlanikom do debat o kadrovskih zamenjavah in politiki. Vse te so napadalci uspeli pridobiti.

New York Times navaja izjave virov blizu Bele hiše, ki lanski napad opisujejo kot najbolj dovršen napad na Belo hišo doslej. Za zdaj kaže, da so napadalci delovali iz Rusije, dodajajo. Rusi delujejo precizneje kakor Kitajci in s skoraj kirurško natančnostjo vdrejo v zanimanja vredne sisteme, kjer se skušajo kar najbolj potuhniti. Kitajci po drugi strani mrežo vržejo veliko širše in niso posebej pozorni na skrivanje pred odkritjem. Napad se odkrili in se napadalcev znebili lani oktobra.