Google Earth Pro odslej brezplačen

Matej Huš

2. feb 2015 ob 20:19:01

Google se je odločil, da bo Google Earth Pro, ki je doslej stal 400 dolarjev letno, brezplačno na voljo vsem. Še vedno se bo treba prijaviti, le da bo sedaj prejeti ključ deloval neomejeni in ne več le sedem dni. Google se je za potezo odločil zato, ker je imel Google Earth Pro premalo uporabnikov, da bi ga bilo smiselno obdržati kot plačljivo storitev. In bo zastonj.

Google Earth Pro
ponuja nekatere funkcije, ki jih že sedaj brezplačni Google Earth nima. Med njimi so najuporabnejše možnost zajema in tiskanja slik z ločljivostjo do 4800 x 3200 (navadna verzija podpira le do 1000 x 1000), podpora avtomatičnemu uvozu več naslovov (GIS) za prikaz zastavic na njihovi lokaciji, zajemanje HD-posnetkov zaslona ter merjenje razdalje in površine na več načinov (večkotniki, krogi), demografski podatki, podatki o prometu in zemljiščih (ne pri nas) itd.

Najmanj bodo nad novostjo navdušeni obstoječi naročniki, za katere se ne bo nič spremenilo. Jim pa ob letu osorej ne bo treba plačati za podaljšanje licence, kar tudi nekaj šteje.