Severnokorejski državni operacijski sistem od blizu

Matej Huš

11. jan 2015 ob 15:20:49

V Severni Koreji so leta 2002 začeli razvijati lasten operacijski sistem, da bi se izognili uporabi tuje in potencialno nevarne programske opreme. Odločili so se za distribucijo Linuxa Red Hat ter svoj operacijski sistem poimenovali Red Star OS. Verzij 1.0 je izšla leta 2003, verzija 2.0 leta 2009, pred poldrugim letom pa so izdali Red Star OS 3.0.

Konec minulega leta smo dobili priložnost, da ga enostavno snamemo z interneta in preizkusimo. Na internet je ušla - pravzaprav jo je tja poslal precej znan uporabnik Pastebina z vzdevkom Slipstream - datoteka torrent, ki vsebuje povezavo do 2,6 GB velike slike ISO, ki vsebuje Red Star OS 3.0. Operacijski sistem je na voljo izključno v korejščini, kot jo govorijo na severu, sicer pa je namestitev enostavna. Medtem ko je prejšnja verzija poskušala posnemati videz Windows, je aktualna verzija podobna Mac OS X. Avtorji so se pri posnemanju zares potrudili, saj je celo kurzor med nalaganjem enak kot pri Macu. Uporablja pa na primer brskalnik Naenara, ki je predelana verzija Firefoxa.

Red Star OS 3.0 sicer ni edini operacijski sistem, ki ga imajo v Severni Koreji. Precej pogosto najdemo tam Windows 7, je povedal nekdanji Googlov zaposleni Will Scott, ki je nekaj mesecev poučeval na pjongjanški univerzi.

Zanimivo pa je, da ima Red Star OS 3.0 nekaj resnih varnostnih pomanjkljivosti. Do nekaterih ključnih sistemskih datoteke ima poln pisalni dostop vsakdo, kar je mogoče izkoristiti za nečedne namene. Ali so te napake tam namenoma ali ne, je težko reči. Povsem mogoče je, da si je režim pustil na stežaj odprta vrata vohunjenja za svojimi uporabniki lastnega operacijskega sistema, čeprav bi bilo to mogoče storiti tudi manj očitno. Vgrajen brskalnik pa podatke o vsem dogajanju sporoča na IP-naslov 10.76.1.11. To je načeloma rezerviran naslov (razred A 10.0.0.1/8) za interna omrežja, ki ni dosegljiv prek interneta. Očitno Severna Koreja, kjer dostop do interneta izven države no dovoljen (razen za najvišje kadre), celotno severnokorejsko omrežje obravnava kot intranet.