Kaj prinaša Qualcommov Snapdragon 810

Matej Huš

13. dec 2014 ob 19:46:05

Veliki lasvegaški računalniški sejem CES je sicer oddaljen še slab mesec in večina razstavljavcev svoje novosti resda ljubosumno skriva, a Qualcomm se je na široko razgovoril o prihajajočem, aprila napovedanem čipu Snapdragon 810. V enem stavku bi lahko strnili kot več zmogljivosti, več bitov in nižja poraba, a bi mu s tem napravili krivico.

Snapdragon 810 bo 64-biten, kar je bržkone glavni razlog, da je Qualcomm opustil lastno arhitekturo Krait in uporabil ARM-jev 64-bitni Cortex A57/A53. Tehnologijo so poimenovali big.LITTLE, kar v marketinškem jeziku pomeni, da se štiri zmogljiva jedra Cortex A57 vključijo ob visoki potrebi po računski moči, sicer pa tečejo štiri šibkejša in varčnejša jedra Cortex A53. Aktivnih je lahko celo vseh osem, če aplikacija ali več njih potrebujejo toliko niti.

Pripadajoča sprememba je tudi prehod na 20 nm proces izdelave v TMSC-jevih tovarnah, medtem ko so bili predhodniki izdelani v 28 nm. Posledica je 25 odstotkov nižja poraba energije za enako zmogljivost. Grafično jedro Adreno 430 bo kakšno tretjino hitrejše in za 20 odstotkov varčnejše kot Adreno 420 v predhodniku Snapdragon 805. Zaradi tega so pogosto omenili ločljivost 4K, ki za nov čip ne bo noben problem. Višja ločljivost na mobilnih napravah ni ravno uporabna, saj slika za človeške oči ni nič boljša, poraba energije pa je občutno večja. Drugačna pesem pa je seveda na televizorjih z velikimi diagonalami.

Kje bomo Snapdragon 810 videli, še ni dorečeno. Qualcomm upa, da ga prihodnje leto podpre čim več izdelovalcev mobilnih naprav. Njegova zmogljivost je sedaj že tolikšna, da bodo lahko mobilne naprave resno konkurirale igralnim konzolam in namiznim računalnikom. Na novinarski konferenci so pokazali referenčni dizajn za tablico, ki jo je poganjal Snapdragon 810, ki je brez težav poganjala igre. Druga tablica je služila kot nadomestilo namiznega računalnika (dock), kjer je svojo nalogo prav tako dobro opravila. Na pametnem telefonu pa so prikazali simulacije zooma, ki so jo izvedli z dvema kamerama z različnima goriščnima razdaljama.

Pri podpori razširitvenih in komunikacijskih tehnologij Snapdragon 810 ne prinaša dosti novosti. Omenimo LTE Category 9 (450/50 Mb/s), WiGig (802.11ad) na 60 GHz pasu. V skladu s prihajajočo zakonodajo pa bo imel Snapdragon 810 tudi od operacijskega sistema neodvisno stikalo za izbris podatkov (kill switch) - Safeswitch.