Steam bo konkuriral Twitchu

Primož Resman

3. dec 2014 ob 19:32:08

V zadnjih letih se je izakzalo, da mnogi navdušenci nad računalniškimi igrami te ne le igrajo, temveč pri delu opazujejo profesionalce, najboljše igralce na svetu. Najpopularnejši servis za spremljanje igranja drugih igralcev je nedvomno Twitch.tv, ki ne predvaja le velikih mednarodnih tekmovanj, temveč se je izkazal za popularnega tudi v bolj prostem času marsikaterega izmed svetovno znanih igralcev, ki lahko svetu predvajajo svoje trening seanse.

Možnost spremljanja drugih igralcev je postala tako popularna, da je podprta tudi na velikem deležu modernih konzol, večinoma prav prek Twitch.tv. A zdaj bodo dobili močnega konkurenta, saj je Valve napovedal Steam Broadcast, identično funkcionalnost, ki bo na voljo prek trgovine Steam. Zaenkrat je storitev sicer na voljo le v beta izdaji odjemalca za osebne računalnike, a bo v prihodnosti dostopna vsem uporabnikom Steama, ki so opravili vsaj en nakup v spletni trgovini. Igralci, ki delijo svojo sliko in zvok, bodo lahko v nastavitvah nastavili, da je njihovo igranje lahko na ogled komurkoli na svetu, seznam takšnih kanalov je na voljo na posebni strani, oz. zgolj svojim prijateljem. Obenem bo mogoče v nastavitvah nastaviti, da bo vsak zagon igre možno spremljati prek spleta, brez posebnega vklapljanja storitve Broadcast, a to ne pomeni, da bodo uporabniki po nepotrebnem na splet, na Valveove strežnike, pošiljali svojo sliko in zvok. To se bo namreč v vsakem primeru vključilo šele, ko bo uporabnik dobil prvega gledalca.

Po drugi strani bodo obstajale tudi strožje omejitve, saj bo obstajala možnost, da bodo gledalci kanal začeli spremljati šele po igralčevi potrditvi, da se lahko pridružijo kanalu. Ogled bo poleg prek odjemalca Steam možen tudi iz brskalnika, zaenkrat sta podprta Chrome in Safari, mogoče bo jasno nastavljati kakovost slike in zvoka, ki ga bo igralec pošiljal v svet, z gledalci bo lahko delil tudi namizje, ne le igre, ter komentar s pomočjo mikrofona, gledalci bodo lahko z igralcem komunicirali prek pogovornega okna, jasno pa so prisotne običajne omejitve o avtorskih vsebinah, razismu in še čem za igralce, ki delijo svojo sliko in zvok.