T-Mobile in Verizon sama nameščata aplikacije

Primož Resman

2. dec 2014 ob 09:17:23

V ZDA na račun višjih mesečnih naročnin uporabniki dobijo celo spodobne subvencije za mobilne telefone, od tod iPhoni za 200 dolarjev, a se po drugi strani pojavi težava, ko ti operaterji od proizvajalcev, npr. Sasmunga, kupijo posebno izdajo telefona. Gre za večinoma svetovnim oz. evropskim izdajam identične telefone z malimi spremembami in morda novim imenom, a vse to pomeni, da morajo imeti posebno izdajo operacijskega sistema. Zatakne se, ko ameriški operaterji zahtevajo potrditev prav vsake posodobitve operacijskega sistema za svoje telefone, kar pa bistveno zavleče postopek. To je, skupaj z nameščanjem reklamnih aplikacij, tako hudo, da mnogi uporabniki vseeno raje kupijo telefon v prosti prodaji in se s tem ne ukvarjajo.

Teh reklamnih aplikacij, t.i. bloatwarea, se je le stežka znebiti. Vse do Lollipopa, ki nenkoliko spreminja pravila igre, se je v nastavitvah le redko pojavljala možnost odstranitve aplikacije, saj so bile običajno nameščene na sistemsko particijo. A T-Mobile in Verizon sta v nekaterih primerih šla še dlje, uporabljata namreč servis Ignite podjetja Digital Turbine. Ta operaterjem omogoča, da sami od sebe uporabnikom namestijo aplikacije, ki se jim zdijo uporabne, tudi kasneje, ko je telefon že v uporabi. Načeloma naj bi odstranitev aplikacij, nameščenih s servisom Ignite, te odstranila za ves čas, a se pojavljajo poročila, da je vnovični zagon telefona povzročil ponovno nameščanje že odstranjenih aplikacij. Rešitve Digital Turbine seveda ni mogoče odstraniti, vsaj ne brez administratorskega dostopa, ker gre jasno za sistemsko aplikacijo.

Veseli smo lahko le, da so naši operaterji dovolj pri zdravi pameti (oz. premajhni), da ne uporabljajo lastnih, spremenjenih operacijskih sistemov pametnih telefonov.