Autodeskovi izdelki bodo brezplačni za študente

Primož Resman

1. dec 2014 ob 19:07:03

Na področju profesionalne programske opreme prihaja do vedno večjih premikov, saj je le še malo primerov, kjer morajo podjetja oz. uporabniki v enem znesku kupiti določeno različico programa in to uporabljati do naslednjega leta, ko so deležni bistveno cenejše, a še vedno drage nadgradnje na novo verzijo, ali pa nekaj let vztrajati na starejši verziji. Nezdružljivost z ostalim svetom, ki uporablja novejšo verzijo, slednje sicer otežuje. Nov model se vedno pogostoje poslužuje naročnin, kjer podjetja oz. uporabniki vsak mesec plačajo določen znesek, v zameno pa so deležni stalnih nadgradenj na najnovejšo različico. S tem se tudi zmanjšuje priatiziranje, saj takšne različice načeloma potrebuejjo stalno povezavo s spletom.

A prav piratiziranje je pravzaprav osnova za popularnost velikega deleža profesionalne opreme, saj uporabnikom, običajno mlajšim, študentom, omogoča brezplačno, čeprav nelegalno, spoznavanje in učenja uporabe programskega paketa. Na srečo vedno več podjetij tudi vidi vrednost v brezplačni podpori študentskih uporabnikov, saj dobra podpora na začetku kariere, tako s programsko opremo kot z dobrimi navodili za uporabo in tečaji, lahko pomeni goreče zagovarjanje kasneje v karieri, kar podjetju jasno prinese več prihodkov.

To spoznava tudi Autodesk, ki je najbolj poznan po svojih strojniških programskih paketih (AutoCAD, kasneje še Inventor ter drugi, bolj specializirani paketi), a je močno prisoten tudi drugje, npr. s 3ds Max in z Mayo. Ves svoj nabor programske opreme bodo brezplačno ponudili študentom in izobraževalnim ustanovam po celem svetu, brezplačno. Kot izpostavljajo na TechCrunch so to nekoliko bolj zgodaj letos že omogočili v ZDA v sklopu iniciative ConnectED, katere cilj je predvsem boljša internetna povezljivost izobraževalnih ustanov v ZDA.