VUPEN želi iz Francije

Matej Huš

24. nov 2014 ob 21:22:05

Francoski VUPEN, ki ga poznamo kot večkratnega zmagovalca hekerskega tekmovanja Pwn2Own in podobnih natečajev ter kot vodilno varnostno podjetje, ki se ukvarja z iskanjem ranljivosti v programski opremi in prodaji podrobnosti o luknjah, se seli. Svoj sedež bodo iz Montpellierja zaradi francoske birokracije v eno izmed prožnejših držav. Omenjajo se Luksemburg, Singapur in ameriška zvezna država Maryland, kjer že imajo podružnico. Ni še povsem jasno, ali bodo podjetje le preselili, ali pa ga bodo poslali v likvidacijo in se v tujini organizirali povsem na novo.

Kot je povedal vodja VUPEN-a Chaouki Bekrar, so problem izvozne omejitve v Franciji. Dejal je, da sicer razume in podpira izvozne omejitve za nevarno tehnologijo, kamor sodijo tudi javnosti neznane in nezakrpane ranljivosti v programski opremi, a da pridobivanje dovoljenj za izvoz traja predolgo. V njihovem poslu je hitrost ključnega pomena, saj luknje, ki jo je odkril že kdo drug, enostavno ne morejo dobro prodati. Zaradi tega se bodo preselili v okolje, kjer je teh omejitev manj.

VUPEN so profesionalni iskalci lukenj v programski opremi, ki imajo najrazličnejše stranke, med katerimi najdemo tudi NSA, francosko, nemško in britansko obveščevalno agencijo. Trenutno je VUPEN najbolj znano tovrstno podjetje in edino v Franciji, prihodnje leto pa naj bi začel poslovati tudi pariški Quarkslab. Toda trenutno so na svetu le trije veliki in VUPEN je največji med njimi.

Decembra bo začela veljati nova verzija wassenaarskega sporazuma o nadzoru nad izvozom konvencionalnega orožja ter blaga in tehnologije z dvojno rabo, ki so ga sklenili leta 1996 in ga je trenutno ratificiralo 42 držav, med njimi tudi Slovenija in Francija. VUPEN sicer ne navajajo omenjenega sporazuma kot neposredni razlog za odločitev o umiku iz Francije, je pa gotovo odigral svojo vlogo. Luksemburg in ZDA sta podpisnika, Singapur pa ni.