Intel bo združil mobilno in PC divizijo

Primož Resman

19. nov 2014 ob 23:04:39

Zaradi slabših poslovnih rezultatov mobilne divizije bo Intel le-to združil z divizijo za osebne računalnike. Delo slednje so namizni procesorji, Haswell, Ivy Bridge, itd., in seveda pripadajoča čipovja, medtem ko je delo mobilne divizije družina procesorjev Atom, ki jih najdemo v mobilnih telefonih, tabličnih napravah, vse pogosteje pa tudi v strežnikih in manjših napravah, kot so poceni računalniki oz. mrežni sistemi za hrambo podatkov NAS. Nova divizija, Client Computing Gorup, bo tako pokrivala praktično vse potrebe končnih uporabnikov.

Novo skupino, ki se bo osredotočala le na procesorje in sistemske čipe, bo od novega leta naprej, ko bo sprememba prišla v veljavo, vodil trenutni vodja divizije za osebne računalnike, Kirk Skaugen. V mobilni diviziji so bile sicer prisotne še ekipe, ki so se osredotočale na brezžično komunikacijo z radijskimi valovi (WiFi, GSM, Bluetooth, GPS, itd.), ki bodo s spremembo postale del nove skupine, osredotočene zgolj na razvoj brezžičnih tehnologij.

Z združitvijo obeh družin procesorjev bo največ pridobila prav mobilna stran, saj bodo procesorji Atom zdaj imeli precej večjo vlogo pri Intelu, vlogo, ki si jo v današnjem svetu zaslužijo. Na Anandtechu tako recimo izpostavljajo, da so do sedaj družino Atom pri Intelu nekoliko zapostavljali in recimo novo litografijo predstavili s časovnim zamikom v primerjavi z družino Core, kar je v današnjem tekmovalnem svetu seveda nekoliko prepočasi. Z združitvijo naj bi se tudi v družini Atom poslužili zelo uspešne strategije Tick-Tock, kjer v enem koledarskem letu Intel najprej predstavi nov tehnološki postopek na stari arhitekturi (Tick), prihodnje leto pa na istem tehnološkem postopku predstavi novo arhitekturo (Tock).

Prvi primer letnega osveževanja je tako Silvermont, trenutno zelo uporabljana in od predhodnikov bistveno hitrejša arhitektura procesorjev Atom, izdelana v 22 nm litografiji. V prihodnjem letu bo Airmont to pomanjšal na 14 nm, podobno kot na namizju 14 nm Broadwell v primerjavi z 22 nm Haswellom. Leta 2016 bo nato sledila nova arhitektura na 14 nm (ime še ni znano, na namizju bo to Skylake). Na Anandtechu se nekoliko posvetijo še razlikam v arhitekturi, kjer imajo arhitekture Core bistveno širši in posledično bolj zmogljiv cevovod v primerjavi z relativno ozkim Atomom. Ocenjujejo, da bi z razvojem pod eno streho lahko na tem področju prišlo do spremembe po vzoru frekvenčno ne pretirano hitrega Applovega jedra Cyclone (vsaj glede na frekvence konkurence; Cyclone je prisoten v A7 ter je nekoliko osvežen v A8 in A8X), ki pa ima na račun zelo širokega cevovoda vseeno visoko zmogljivost. Prednosti združitve v drugo smer so prisotne predvsem pri snovanju majhnih in tankih pakiranj čipov, kar je jasno pomembno pri prenosnikih.