Skype prihaja v brskalnike

Matej Huš

16. nov 2014 ob 07:49:49

Za uporabo Skypa odslej ne bo treba imeti več posebne aplikacije, je sporočil Microsoft. Uporabljati ga bo mogoče kar iz brskalnika, pri čemer bodo podprti Internet Explorer 10 in novejši, Firefox, Chrome in Safari na Mac OS X. Na Chromebookih je situacija nekoliko bolj zapletena, saj ga bo mogoče uporabljati za pošiljanje sporočil, avdio in video pa ta hip nista mogoča. Skype za brskalnike je za zdaj v beta fazi in za uporabo terja povabilo.

Sprva bo treba namestiti vtičnik za brskalnik, kar nekoliko izniči poanto, a Microsoft zagotavlja, da gre za začasno rešitev. Sčasoma bo mogoče Skype uporabljati brez vsakršnih dodatek za brskalnike, saj bodo ti že podpirali potrebne tehnologije, ki jih bo Skype uporabljal. Tako ga bo mogoče uporabiti na kateremkoli računalniku, ki nam pride po roke (recimo v knjižnici), kjer Skype ni nameščen.

WebRTC 1.0, ki je trenutno standardiziran, ni preveč povšeči Microsoftu in Googlu. Zavzemata se za ločen standard ORTC, ki pa ga konzorcij W3C še ni blagoslovil. Glede na to, da bo Microsoft podprl ORTC v svojem Internet Explorerju, je realna možnost združitve WebRTC in ORTC pod označbo WebRTC 1.1. To pomeni, da bo Skype kmalu deloval brez vtičnikov na IE v Chromu, vprašanje pa je, kaj bo s Firefoxom (ki podpira WebRTC) in Safarijem, ki nima ne WebRTC ne ORTC.