Naknadni izklop iMessages končno poenostavljen

Primož Resman

12. nov 2014 ob 15:06:03

Applova storitev iMessages se na prvi pogled zdi sanjska, saj omogoča pošiljanje sporočil kolegom z iPhoni tako z iPhona, kot z iPada in Maca, sporočila se med naštetimi napravami sinhronizirajo, dodatek pa je še dejstvo, da storitev zaobide operaterje, uporablja namreč internetno povezavo. A pojavi se težava, saj Apple rad shrani uporabnikovo številko za nedoločen čas, kar je povzročalo težave uporabnikom, ki so zamenjali platformo, a pred tem pozabili izklopiti storitev na iPhonu. Mnogi posledično niso več prejemali sporočil svojih kolegov z iPhoni, saj so ti še naprej le-te pošiljali prek protokola iMessages, preprečitev tega pa je bila do sedaj zelo težavna. To je Apple končno popravil s tiho predstavitvijo spletnega orodja, ki omogoča izklop storitve iMessages. Po vnosu svoje telefonske številke na le-to uporabnik prejme 6-mestno potrditveno kodo, ki jo prav tako vnese v vmesnik spletne strani, potrdi namero in težav z izginulimi sporočili SMS je konec.

Ni skrivnost, da Apple svoje uporabnike precej učinkovito zaklepa v svoj ekosistem s svojo ponudbo, saj njihovi izdelki med seboj funkcionirajo bolje, kot s konkurenco. Med iPhoni in Maci je npr. mogoče datoteke prenašati kar prek direktne povezave WiFi, varnostne kopije naprave je mogoče naložiti na drugo, novo napravo (priročno, če naprava odpove), z iOS 8.1 ter OS X Yosemite je povezava med Maci in iPadi ter iPhoni še tesnejša - kar z iPada oz. Maca je mogoče opravljati klice in pošiljati SMS-e na konkurenčne naprave, z Maca je mogoče vklopiti deljenje mobilne povezave, itd. Marsikaj od naštetega konkurenca sicer zmore, a to zahteva iskanje, nameščanje in nastavljanje večjega števila aplikacij, delovanje običajno ni tako dobro, itd.

Nekatere storitve po drugi strani konkurenci sploh niso na voljo, sem spadata prav iMessages ter FaceTime, kjer naj bi slednji sicer po predstavitvi postal odprt standard, kar se zaenkrat še ni zgodilo. iMessages so pri Applu predstavili z iOS 5, kjer Apple med stiki uporabnika prek telefonske številke preveri, če je kateri izmed njih prav tako uporabnik iPhona in iMessages. Če sta pogoja izpolnjena, Apple zaobide operaterja in njihovo storitev SMS, temveč kar prek internetne povezave, ali mobilne ali pa Wi-Fi, pošlje sporočilo po vzoru mnogih sporočilnih servisov. Z OS X Mountain Lion je možnost pošiljanja iMessages prispeli na Mace, medtem ko je že z iOS 5, torej s splošno predstavitvijo, to postalo mogoče na iPadih in iPodih Touch

Težave z iMessages so prišle celo tako daleč, da se v ZDA pripravlja tožba iz naslova omejevanja konkurence.