Google Play Music je na voljo v Sloveniji

Primož Resman

4. nov 2014 ob 10:17:51

Možnost pretočnega poslušanja glasbe se je v naši državi ravnokar močno povečala, saj je Google v Sloveniji omogočil uporabo svoje storitve Play Music. S tem bo mogoče kupovati glasbo na trgovini, posamezne skladbe stanejo večinoma 99 centov, nekatere so tudi dražje, spet druge cenejše, medtem ko so albumi cenejši, kot vsota posameznih skladb z njih. Cene za celotne albume večinoma znašajo 6,99 oz. 5,49 €, spet z nekaterimi izjemami. Dobrodošla storitev, ki jo ponuja Google, je možnost nalaganja do 20.000 skladb na njihove strežnike brezplačno, ki jih je potem mogoče pretočno poslušati na vseh napravah, ki podpirajo Play Music. To so seveda vsi telefoni in tablice z Androidom oz. iOS-om (prek Googlove aplikacije Play Music) in vsi osebni računalniki s podprtim brskalnikom (namenskih odjemalcev za glasbo ni, vsaj ne uradnih, razen skrbnika za nalaganje lokalnih skladb za Windows in OS X). Poleg pretočnega poslušanja je vse omenjene skladbe mogoče tudi prenesti z oblaka v lokalno hrambo, kar je sploh pri prenosnih napravah, kjer širokopasovni internet ni dostopen ves čas, zelo dobrodošlo.

A to ni vse, kar ponuja Google, saj je na voljo tudi Play Music All Access. Gre za storitev z mesečno naročnino, ki omogoča neomejeno poslušanje vseh skladb, ki jih Google sicer ponuja v svoji trgovini. Skladbe je moč pretočno poslušati preko spleta, na mobilnih napravah pa si jih je mogoče (začasno) tudi shraniti. Prvi mesec je Play Music All Access brezplačen, nato pa bo vsak mesec naročnina stala 4,99 €, če testni mesec začnete pred 7. januarjem 2015. Kdor bo promocijsko obdobje zamudil, bo moral mesečno plačevati 6,99 €.

Poleg Slovenije so v tem valu širitve pri Googlu ciljali bolj na vzhodno in jugovzhodno Evropo, saj so enak obseg storitev vključili še v Belorusiji, Bolgariji, Bosni in Hercegovini Estoniji, Islandiji, Latviji, Litvi, Makedoniji, Romuniji ter na Cipru, Hrvaškem in Malti.