S koncem Yahoo Directory konec neke ere

Matej Huš

28. sep 2014 ob 14:55:34

Po dvajsetih letih se poslavlja storitev Yahoo Directory, ki je pred dvema desetletjema predstavljala glavni imenik spletnih strani na internetu.

Danes je brskanjem po spletu z iskalniki samoumevno, a pred dvajsetimi leti je bil splet drugačen. Google je na primer z nami šele od leta 1998, a je svojo vsemogočnost pridobil šele v zadnjih letih. Pred dvajsetimi leti pa smo informacije iskali drugače. Iskalniki so tedaj sicer obstajali, a so bili njihovi rezultati pregovorno zanič. Splet je bil tedaj neprimerno manjši kot danes, zato so bili ročno zbrani in po temah urejeni seznami strani tedaj možni in predvsem zlata vredni.

Jerry Yang in David Filo, sošolca s Stanforda, sta leta 1994 sestavila hierarhično urejen imenik spletnih strani, ki sta ga kmalu poimenovala Yahoo (Yet Another Hierarchical Officious Oracle). Toda z rastjo spleta je imeniku Yahoo nezadržno tiktakala ura in sčasoma so ga iskalniki (Altavista, Google, Yahoojev lastni iskalnik, Bing ...) povsem zasenčili. Po letu 2000 so iskalniki v celoti nadomestili imenike.

Da je Yahoojev imenik vztrajal dolgih 20 let, je presenečenje, saj je njegov obisk že pred leti upadel skorajda na ničlo. Vseeno je vztrajal do leta 2014, ki pa bo tudi njegovo zadnje. Yahoo ga bo z dvema drugima storitvama (Yahoo Education in Yahoo Qwiki) ugasnil konec decembra. V zadnjih dveh letih je Yahoo pod vodstvom Marisse Mayer v želji po vitkem in dobičkonosnejšem podjetju ukinil že dobrih 60 storitev, ki so bile neprofitabilne. Yahoo Directory pa simbolično kaže na konec neke dobe, ki pa se je v resnici začel že mnogo prej.