Prodaja iPhona 6 ruši rekorde

Matej Huš

22. sep 2014 ob 18:09:55

V petek se je začela prodaja novih modelov iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ki je podrla vse rekorde. Čeprav sta bila telefona na voljo le v desetih državah, je prodaja vseeno presegla 10 milijonov enot.

Nova telefona sta uradno na voljo v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Hongkongu, Portoriku, Singapurju in na Japonskem. Večji del preostalega sveta ju bo dobil še letos, 20 držav že v petek. Čeprav na primer med prvimi ni Kitajske, ki je Applov največji trg, je prodaja iPhona 6 in Phona 6 Plus presegla lanski rekord iPhona 5S in iPhona 5C ter prehitela tudi pričakovanja. V treh dneh so prodali več kot 10 milijonov telefonov. Da bo prodaja rekordna, je bilo jasno že pred izidom, saj je Apple prejel rekordne štiri milijone prednaročil.

Zelo poveden, a žal manjkajoč podatek, pa je razmerje med prodanimi iPhoni 6 in iPhoni 6 Plus. Nekaj lahko vseeno povemo iz statistike obiskov spletnih strani, ki kažejo, da je manjši model nekajkrat priljubljenejši - točne številke pa se razlikujejo od meritve do meritve. To je ravno obratno kakor pri iPhonu 5S (5C), kjer je bil cenejši in slabši model bistveno manj privlačen.

Zanimivo je, da je še vsak naslednji model iPhona v prvem vikendu po izidu dosegel večjo prodajo od predhodnikov. Tako so prodali milijon iPhonov 3GS, 1,7 milijona iPhonov 4, štiri milijone iPhonov 4S, pet milijonov iPhonov 5, devet milijonov iPhonov 5S in 5C ter dobrih deset milijonov šestic.