Nvidia predstavila Titana Z za tri tisočake

Matej Huš

26. mar 2014 ob 11:11:25

Nvidia je predstavila novo grafično kartico GeForce GTX Titan Z, ki stane reci in piši tri dolarske tisočake (ocena je neuradna). Gre za najzmogljivejšo kartico ta hip, ki ima dva povsem sinhronizirana Keplerja s skupaj 5760 CUDA jedri. Sinhronizacija taktov in pametni mehanizem za razporejanje obremenitve poskrbita, da nobeden izmed Keplerjev ne predstavlja ozkega grla pri obdelavi podatkov, kar je bistvena razlika od ostalih večprocesorskih grafičnih kartic. Družbo jima dela 12 GB pomnilnika.

Titana Z lahko uporabljamo za igranje iger pri najvišji mogoči ločljivosti - Nvidia se hvali, da mu tudi ločljivost 5K ne povzroča težav - ali pa intenzivno računanje na grafičnih karticah (GPGPU) s pomočjo Nvidia CUDA. Titan Z je že na voljo. Nvidia tudi vztraja, da kartica ni glasna, ker uporablja tihe komponente za hlajenje in ker ima prelepljeno tkanino, kar bo zmanjšalo turbulence in hrup.

V letu 2016 pa pričakujemo povsem novo platformo Pascal, ki bo postavila nove standarde na področju grafičnih kartic. Odpravil bo PCI Express in komuniciral prek novega NVLinka, ki bo od pet- do dvanajstkrat propustnejši. Pomembno bo postalu tudi trorazsežno zlaganje čipov, ki bo prineslo prihranke prostora in pospeške pri prenosu podatkov. NVLink so razvili skupaj z IBM-om in bo uporaben tudi za medsebojno povezavo grafičnih karti (SLI).