Vircurex na robu insolventnosti zamrznil izplačila vseh kriptovalut

Matej Huš

24. mar 2014 ob 19:00:17

Vircurex je danes zamrznil izplačila vseh kriptovalut (bitcoin, litecoin, feathercoin, terracoin), ki so jim imeli uporabniki te spletne borze na svojih računih. Razlog je insolventnost, ki so jo povzročili vdori v stran in nenavadno visoki zahtevki za izplačila v zadnjih dneh.

V primerjavi z Mt.Goxom, ki je konec februarja zamrznil izplačila in začel postopek prisilne poravnave, je Vircurex sicer pravi palček. Mt.Goxovi dolgovi presegajo 650.000 bitcoinov, medtem ko je Vircurex dolžan le dobrih tisoč bitcoinov.

Zgodba je vredna pozornosti, ker se je Vircurex težave odločil rešiti drugače kot Mt.Gox. Podjetja ne bodo poslali v stečaj ali prisilno poravnavo, ampak nameravajo poplačati vse deponente. Njihova "sredstva" so knjigovodsko prenesli na račun "zamrznjena sredstva", do katerih ne bo mogoče dostopiti (v praksi teh sredstev več ni, so le številke). Sčasoma bodo sredstva počasi prenašali s tega računa nazaj na trgovalne račune svojih strank. V ozadju je namreč zamisel, da bodo dobičke iz poslovanja porabili za poračun zapadlih obveznosti do deponentov, kar bo trajalo nekaj časa. V resnici je Vircurex to počel že dlje časa, saj so bili lani žrtve dveh hekerskih napadov, ki sta jim odnesla precej bitcoinov, točnega zneska pa niso nikoli razkrili. V zadnjih dneh pa je dinamika dvigov tako narasla, da te rezerve niso več zadoščale za pokrivaje izgube, zato so se znašli na pragu insolventnosti.

Zamisel je sicer všečna, a ima pomembno pomanjkljivost - predpostavlja, da bodo ljudje tudi v prihodnosti še želeli poslovati z borzo Vircurex oziroma da bo celo dobila nove stranka. Toda kapital je plaha ptica in vprašanje je, kdo bo tvegal z borzo, ki je svojim strankam zamrznila sredstva. Od Mt.Goxa in podobnih jo loči tudi dejstvo, da so zamrznili vsa sredstva, ne le bitcoine. Njena prihodnost pa je na trhlih temeljih.