Internet bo nekoliko manj ameriški

Matej Huš

17. mar 2014 ob 20:42:11

Ameriški Nacionalni urad za telekomunikacije in informatiko (NTIA), ki sodi pod okrilje ministrstva za gospodarsko, je v nepričakovani izjavi za javnost napovedal, da bodo nadzor nad vrhnjim delom interneta spustili iz svojih rok. Vse od leta 1997, ko se je internet iz vojaškega projekta spremenil v civilnega, je NTIA držala roko nad vrhnjim delom sistema DNS (zapisi za vrhnje domene), po pogodbi pa je ta dela opravljal ameriški ICANN. Pogodba se izteče konec septembra 2015.

Zamisli o zmanjšanju ameriške hegemonije na internetu so že stare, a so običajno prihajale iz vrst preostalih držav. Težko je reči, kaj je razlog za hitro spremembo mnenja pred aprilskim kongresom ICANN-a v Braziliji, verjetno pa se je nezadovoljstvo nad ameriško prevlado povečalo po razkritju prisluškovanja ameriških (in drugih) tajnih služb.

Vodja NTIA Lawrence E. Strickling je povedal, da bo ICANN še nekaj časa opravljal glavne tehnične naloge, a je že dlje časa jasno, da bo nadzor nad internetom prej ali slej prevzela mednarodna skupnost. Ta čas je napočil. Tudi predsednik ICANN-a Fadi Chehadé pozdravlja zgodovinsko odločitev in poudarja, da ne bodo dovolili, da bi še katera država dobila tolikšno moč nad internetom, kot jo trenutno imajo ZDA. Nadzor tako ne bo več v rokah nobene vlade, skupine vlad ali medvladne skupine, ampak mednarodne skupnosti.

To bi se bilo moralo zgoditi že leta 2000, kot je zapisano v dokumentu iz leta 1998, a je nato vsaka garnitura ta datum prestavila v prihodnost. Kdaj točno se bo prehod zgodil, ni jasno. So pa zadovoljstvo nad odločitvijo izrazili številni strokovnjaki, med njimi tudi ustanovitelja protokola TCP/IP ter več starost z ICANN-a.