DirectX 12 vendarle bo

Matej Huš

13. mar 2014 ob 11:44:34

Knjižnice DirectX so z nami že dve desetletji, a se je pred časom zdelo, da novih verzij počasi ne bo več. Kartic, ki docela izkoristijo DirectX 11, ni veliko, poleg tega pa je lani takle čas AMD-jev podpredsednik trdil, da DirectX 12 zagotovo ne bo nikdar izšel. Potem je še Microsoft nespretno izjavil, da se tehnologija DirectX ne razvija več. Zarečenega kruha se največ poje, in res bo DirectX 12 kmalu ti.

Microsoft ni odprl le kanala na Twitterju, ampak je na spletni strani uradno predstavitev napovedal za 20. marec. Platforma DirectX je torej še kako živa, pri novi verziji pa bodo kot partnerji sodelovali AMD, Intel, Nvidia in Qualcomm. Da se je toliko pompa okoli DirectX dvignilo prav zdaj, ni naključje, saj se bliža AMD-jeva predstavitev knjižni API Mantle.

DirectX je v dveh desetletjih prehodil dolgo in dobil številne novosti in izgubil nekaj sestavnih delov. Recimo Direct2D in DirectInput ali pa DirectSound so postali nepotrebni, ker so jih nadomestile druge tehnologije. Še vedno pa je glavni del Direct3D (tehnologija DirectX se tako imenuje, ker gre za skupek knjžnic Direct, kjer je X okrajšava za vse možnosti). Direct3D 10 je izšel leta 2006, enajstica pa davnega leta 2009 skupaj z Window 7. Čas je torej za dvanajstico. Kot je razvidno iz povzetka, bodo v Redmondu uslišali želje razvijalcem in jim omogočili bližji (programsko gledano) dostop do strojne opreme, da bodo iz nje iztisnili kar največ. Nekoč je imel Microsoft tudi ideje, da bi omogočil souporabo pomnilnika GPU in CPU, kar bi omogočilo mešane aplikacije, ki bi hkrati uporabljaje računsko moč CPU in GPU - trenutno je to mogoče na primer s CUDO, a sta pomnilnika ločena, prav tako je treba natančno paziti, kdo kje teče. Ali bo Microsoft to kdaj podprl, ni znano. Več bomo torej izvedeli danes teden.

Konkurenca je vsekakor huda, saj Steam pritiska z OpenGL, AMD pa s tehnologijo Mantle. Slednji namreč nudi neposrednejši dostop do strojnih virov, s tem pa boljše zmogljivosti.