Sony in Panasonic pripravljata optične medije s 300 GB

Matej Huš

11. mar 2014 ob 09:23:22

Nekdanjo dominanco optični medijev za prenos večjih količin podatkov so izpodjedli najprej poceni prenosni diski, kasneje USB-ključi in v zadnjem času še širokopasovne internetne povezave. Največji format optičnih medijev, ki se uporablja v javnosti, pa je ostal pri 100 GB, če vzamemo dvoslojni dvostranski Blu-ray. Sony in Panasonic sta napovedala novo verzijo optičnih medijev, ki bodo sprva shranili 300 GB, v prihodnosti pa 500 GB in 1 TB.

Imenovali se bodo Archival Disc in bodo na voljo sredi prihodnjega leta v najnižji kapaciteti, kasneje pa še v višjih. Proizvajalca zatrjujeta, da imajo optični mediji izvrstne lastnosti za dolgoročno hranjenje podatkov, kot so odpornost na prah in vodo, nihanje temperature in vlažnosti itd. Novi mediji bodo samo enkrat zapisljivi, ker bodo podatki zapisani dvostransko.

Če smo čisto pošteni, moramo priznati, da je TDK že pred štirimi leti na en blu-ray spravil 1 TB podatkov. Za ta podvig so podatke zapisali kar v 16 slojih, kar je debelino dvignilo nad dovoljeno za blu-ray standard. To je eden izmed razlogov, da se plošček ni uveljavil. Globlji razlog pa je, da v današnjem ožičenem, omreženem in tudi hitrem svetu za optične medije zmanjkuje prostora. Tega se zavedata tudi Panasonic in Sony, zato pravita, da je nov izdelek namenjen predvsem podjetjem, ki morajo za dlje časa shraniti več podatkov, ne pa domačim uporabnikom. Ti do razmaha filmov v ločljivosti 4K tolikšnih kapacitet ne bodo potrebovali, potem pa bo vprašanje, kako hitre povezave bomo že imeli.