Prvi Maxwell: Nvidia GeForce GTX 750 Ti

Matej Huš

19. feb 2014 ob 10:20:30

Nvidia je predstavila novo grafično kartico GeForce GTX 750 Ti, ki sama po sebi ne prinaša rekordnih zmogljivosti. Od kartice, ki stane 150 dolarjev, ne moremo pričakovati presežkov, a jo omenjamo iz drugih razlogov. Gre za prvi kartico, ki je osnovana na arhitekturi Maxwell, ki bo v prihodnosti krojila Nvidiine kartice. Kot vidimo, Maxwell povsem dostojno nadomešča in nadgrajuje Keplerja.

Zato se bomo bolj posvetili Maxwellu kot sami kartici. Arhitektura predstavlja približno enak kakovosten preskok, kot je bil tisti s Fermija na Kepler. Osredotočili so se na zvišanje zmogljivosti in znižanje porabe energije. Sestav kartice je podobna kot pri Keplerju, torej več multiprocesorjev, ki imajo vsak po več tokovnih procesorjev (jedra za uporabo v CUDA). Multiprocesorji se imenujejo SMM (simultaneous multiprocessors - Maxwell), stari multiprocesorji v Keplerju pa so preimenovani SMK (simulatenous multiprocessors - Kepler). Spremenili so število jeder v SMM in učinkovitost delovanja, torej tako računsko moč kakor tudi razporejanje niti. Pri programiranju za grafične kartice (GPGPU) namreč kartici dodelimo več niti, kot ima ta jeder, ker je preklapljanje med njimi hitro. Odslej bo torej še hitrejše. Tako je SMM odslej razdeljen na štiri bloke, ki imajo 32 CUDA-jeder (ter svoj predpomnilnik ukazov in razporejevalnik). Skupno ima čip GM107, kot se imenuje, 640 jeder (pet SMM).

Nvidia pravi, da so uspeli iz enega SMM iztisniti 90 odstotkov zmogljivosti SMK (multiprocesorja na arhitekturi Kepler), a jih lahko na enako veliko rezino silicija spravijo bistveno več; od tod višja zmogljivost. Tako je imel GK107 dva SMK-ja in skupno 384 jeder, GM107 pa jih ima 640. Seveda so bili v generaciji Kepler modeli z bistveno večjim številom multiprocesorjev (in torej jeder), a to je primerjanje jabolk s hruškami.

Poglejmo še ostale značilnosti. Po novem ima GM107 kar 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, Kepler pa ga je imel osemkrat manj. Poleg tega so poskrbeli za dvakrat hitrejše kodiranje videa in kar 10-krat hitrejše dekodiranje videa. Novo stanje GC5 omogoča nižjo porabo energije med nezahtevnimi opravili, kot je na primer gledanje filmov. Kartica porabi 60 W, tako da sploh ne potrebuje dodatnega napajanja poleg tistega iz reže. Frekvenca jedra: 1020 MHz.

Še nekaj obveznih številk iz PR. Teoretična zmogljivost nenavite kartice je 1,3 teraflopov, kar je 60 odstotkov več kot v GK107. Kartica ima 43 odstotkov več tranzistorjev, 25 odstotkov večjo površino jedra in dvakrat večjo učinkovitost (merjeno kot FLOP/watt). Čeprav je še vedno izdelana v 28 nm, je torej kvantitativen skok naprej.