Valve ne gleda zgodovine brskanja uporabnikov

Matej Huš

18. feb 2014 ob 20:23:53

Valve že vrsto let uporablja tehnologijo Anti-Cheat (VAC), ki jo sproti nadgrajujejo in omogoča iskanje goljufov v igrah in njihovo blokado. Podrobnosti sistema Valve noče razkriti, da ga ne bi hekerji dobili več podatkov, kako ga obiti, a v osnovi gre za preverjanje, da igralci ne goljufajo. Če VAC odkrije goljufe, jih blokira brez podrobnih informacij, kaj točno so storili. In sistem je kljub manjšim napakam, ki so jih sproti odpravljali, deloval brez večjih pretresov.

Včeraj pa so se na internetu pojavile informacije, da VAC spremlja vse domene, ki jih obiščete, in podatke posreduje Valvu. VAC naj bi spremljal podatke v lokalnem predpomnilniku DNS (DNS cache) in jih posredoval Valvu. Odziv uporabnikov je bil silovit, saj so početje Valva označili za vohunjenje, VAC pa za spyware.

Valvov izvršni direktor Gabe Newell je zato v izjavi za javnost danes pojasnil, kaj točno se dogaja. Zatrdil je, da Valve ne spremlja niti ga ne zanima, katere strani uporabniki obiskujejo. Pojasnil je goljufanje v igrah. Pripomočkov za goljufanje ni težko napisati, večji problem pa je z njimi kaj zaslužiti. Zato njihovi pisci vanje vgrajujejo rutine, ki kličejo na DRM-strežnike in preverijo, ali je uporabnik plačal za uporabo goljufive kode, sicer jo izključijo. Valve zanimajo ti strežniki.

Najprej VAC preveri, ali uporabnik uporablja goljufivo kodo v igrah. Če jo najde, preveri, kateri DRM-strežnik kontaktira. Če ga najde v predpomnilniku zapisov DNS, izračuna zgoščeno vrednost (hash) in jo pošlje Valvu. Na ta način se Valve izogne prejetju celotne zgodovine brskanja uporabnika njegovih iger, hkrati pa lahko preveri, ali goljufa. Zbrane podatke potem preverijo še enkrat na svojih strežnikih in v primeru potrditve suma uporabnika blokirajo. Doslej so tako blokirali 570 uporabnikov.

Newell kategorično zanika, da bi Valve spremljal zgodovino brskanja ali da bi ga zanimalo, katere (pornografske) strani obiskujejo uporabniki.