Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

Matej Huš

4. feb 2014 ob 22:19:17

Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih, kar je približno 15 odstotkov zaposlenih. Podjetje se prestrukturira, kar pomeni, da bodo odpuščali po vseh oddelkih, vključno z inženirji v razvoju. Še najmanj se odpuščanja pričakuje v oddelku za poslovne stranke, saj Michael Dell napoveduje večjo osredotočenost na oblačne storitve in mobilne naprave za podjetja. Prav tako Dell zapušča finančni direktor Brian Gladden, ki ga bo zamenjal vodja računovodstva Thomas Sweet.

Odzval se je tudi Dell. V podjetju se potrdili, da bodo res odpuščali. O številkah niso želeli govoriti, so pa zatrdili, gre za "majhen odstotek" zaposlenih, ki so sprejeli ponudbo podjetja za sporazumno prekinitev pogodbe in odpravnino. Naj bi obsegala dve mesečni plači in dodatno potem še eno mesečno plačo za vsaka štiri leta dela (v resnici teden za leto) ter zdravstveno zavarovanje za 18 mesecev in svetovanje.

Dell sicer pričakuje, da bodo letos prodali 300 milijonov računalnikov, medtem ko so jih lani 350 milijonov. Lanski prihodki od prodaje so znašali 57 milijard dolarjev, dobiček pa 2,4 milijarde dolarjev.