BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Matej Huš

22. jan 2014 ob 17:38:55

V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

Svetovni rekordi za prenos podatkov po optični vlaknih so seveda bistveno višji. Na razdalji 7200 kilometrov so podatke prenašali že s hitrostjo 31 Tb/s, po votlih vodnikih pa tudi že s 73,7 Tb/s. Toda tokratni dosežek je pomemben, ker so uporabili obstoječe povezave in komercialno dostopno strojno opremo na obeh straneh. Ustvarili so tako imenovano prožno mrežo (flexible grid), ki združuje obstoječe kanale in zmanjšuje vrzeli med njimi (channel spacing so zmanjšali na 35 GHz s 50 GHz), s čimer se povečuje spektralna učinkovitost na 5,7 b s-1 Hz-1 (količina za učinkovitost prenosa podatkov). Vse to pomeni, da bodo lahko na isti infrastrukturi prepustnost oziroma hitrost povečali za okoli 40 odstotkov.